Sefić se žali na odluku suda o izručenju BiH

Sefić je optužen za ubistvo dvije djevojke u Sarajevu na koje je naletio automobilom prethodno prošavši kroz crveno (Arhiva)

Sanjin Sefić, državljanin Bosne i Hercegovine koji se sumnjiči da je automobilom u Sarajevu, 10. oktobra navečer, usmrtio dvije djevojke, žalio se na odluku Višeg suda u Novom Sadu kojom je odlučeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje BiH, saopćio je danas taj Sud.

Sud precizira kako je žalbu podnio Sefićev branilac 13. novembra, te kako će spisi predmeta u najkraćem roku biti dostavljeni Apelacionom sudu u Novom Sadu radi odlučivanja o žalbi, javlja tanjug.

Nakon pravosnažnosti odluke Suda, konačnu odluku o izručenju BiH donijet će ministar pravde Srbije.

Zamolnica BiH za izručenje Sefića proslijeđena je Srbiji sredinom oktobra.

Ekstradicijski pritvor

Sefić je nakon nesreće kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu pobjegao u Srbiju, a dva dana kasnije je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Priveden je Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor do dva mjeseca.

Bh. pravosudni organi vode postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela.

Kako navode mediji iz BiH, to su A. D. (29) iz Sarajeva, N. S. (28) iz Foče i S. S. (22) iz Sarajeva.

U dvorištu porodične kuće N. S. nađen je automobil Volkswagen Golf 6 koji je, prema podacima policije, korišten za izvršenje krivičnog djela, a čiji je vlasnik A. M. iz Sarajeva.

Izvor: Agencije