Šefovi diplomatija danas s Fuleom u Kotoru

Šefovi diplomatija razgovarat će i o eurointegracijama (AP)

Ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i evropski komesar za proširenje Štefan Fule okupit će se u četvrtak na neformalnom sastanku u Kotoru, na kojem bi trebali razmotriti nekoliko tema o unapređenju saradnje.

Sastanku će prisustvovati šefovi diplomatije Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova, te generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopćeno je kako je planirano da na sastanku bude razmotreno nekoliko tema koje se odnose na unapređenje saradnje u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i na saradnju putem projekata.

Evropska agenda

“Ministri će razmijeniti i mišljenja o Strategiji razvoja jugoistočne Evrope /SEE2020/ do kraja 2020. godine o pitanju ekonomskog upravljanja, te povezanosti nacionalnih investicionih strategija sa regionalnim prioritetima”, navodi se u saopćenju.

Neformalni sastanak u Kotoru bit će prilika za iskazivanje jasne spremnosti svih država Procesa stabilizacije i pridruživanja za integrisani pristup kada je riječ o saradnji putem projekata.

Zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana razmijenit će mišljenja o aktivnostima zemalja na planu ostvarivanja evropske agende, s fokusom na ulogu regionalne dimenzije saradnje.

Domaćin ovog neformalnog okupljanja je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić.

Izvor: Agencije