Šefovi diplomatije Rusije, Irana i Turske razgovarali o Siriji

Sergej Lavrov, Mohammad Javad Zarif i Mevlut Cavusoglu sastali su se iza zatvorenih vrata (Anadolija)

Šefovi ruske, iranske i turske diplomacije okupili su se u nedjelju u Turskoj kako bi razgovarali o Siriji, nekoliko dana prije ključnog trilateralnog samita posvećenog toj državi razorenoj ratom, prenose agencije.

Sergej Lavrov, Mohammad Javad Zarif i njihov turski domaćin Mevlut Cavusoglu sastali su se u Antaliji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata, kazao je turski visoki zvaničnik, ne navodeći detalje.

Lavrov je rekao kako su se dogovorili o svim ključnim problemima

“Okupili smo se da razgovaramo o određenim problemima u organizaciji samita, koji će biti održan 22. novembra u Sočiju. Rad je bio veoma koristan, postigli smo dogovor o svim ključnim problemima”, rekao je Lavrov, prenosi agencija Tass.

Važni iskoraci

Cavusoglu je izjavio kako je neprihvatljivo da na bilo kojem međunarodnom skupu učestvuju delegacije Radničke partije Kurdistana /  Ratije demokratskog jedinstva i kako je Turska o tome izvijestila i druge garante mirovnog procesa u Siriji, odnosno Rusiju i Iran, prenosi agencija Anadolija.

Podsjetivši da su se delegacije zvaničnika tri države i u subotu sastale u Teheranu, Cavusoglu je kazao kako će predsjednici ovih zemalja na predstojećem samitu u Sočiju analizirati postignuto i razgovarati o narednim koracima u mirovnom procesu za Siriju.

“U okviru mirovnog procesa, u Astani smo napravili važne iskorake, a posebno se to odnosi na naše i ruske napore u praćenju provedbe mirovnih dogovora na terenu u uspostavljenim sirijskim nekonfliktnim zonama. U poređenju s prošlogodišnjom, situacija na terenu u Siriji je znatno bolja. Međutim, dok ne bude postignuto trajno političko rješenje, moramo održati te napore i nastaviti borbu protiv terorističkih organizacija poput ISIL-a [Isdlamska država Irak i Levant]. S druge strane, moramo više ustrajavati na pronalasku političkog rješenja krize u Siriji”, poručio je Cavusoglu.

Zone deeskalacije

Nedjeljnim sastankom se želi pripremiti samit koji će u srijedu biti održan u ruskom ljetovalištu Soči, u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, iranskog Hasana Rohanija i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, čije države igraju važnu ulogu u Siriji.

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet sukoba radi pripreme terena za političko rješenje sirijskog sukoba, u kojem je poginulo više od 330.000 osoba, a direktno je raseljavanje miliona osoba od marta 2011. godine.

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije”, predviđajući prekid sukoba.

Izvor: Agencije