Šefovi država regije o nestalima u ratu

U regiji se traga za još blizu 11.000 nestalih osoba (EPA)

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u petak će potpisati deklaraciju čiji je cilj poticanje procesa traženja nestalih u ratu.

To je potvrdio Jasmin Agović, glasnogovornik Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu.

Deklaraciju će potpisati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Crne Gore Filip Vujanović.

“Ta deklaracija afirmira rezultate koji su u proteklim godinama postignuti u postupku traganja za nestalima tokom ratnih sukoba i ujedno ima cilj potvrditi spremnost da se nastavi traženje nestalih”, kazao je Agović.

Saopćio je da će se ceremonija potpisivanja održati u Vijećnici Grada Mostara u petak.

Agović je istakao kako su u ICMP-ju prepoznali činjenicu da su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora države koje su pojedinačno i zajednički uzajamno sarađujući postigle najveće rezultate u rješavanju bolnog pitanja velikog broja nestalih u ratovima, pa im se na taj način odaje priznanje i njihov primjer želi ponuditi drugim državama širom svijeta koje se suočavaju s tim problemom.

Važnost i svrha Deklaracije

U preambuli Deklaracije, u koju je Al Jazeera imala uvid, naglašava se kako obaveza države da rješava pitanje osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potječe iz načela koja štite dostojanstvo i ljudska prava svih osoba.

Prihvaćajući činjenicu da mnoge osobe nestale uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava neće biti pronađene žive, Deklaracija ograničava područje primjene na te nestale osobe.

Deklaracija se osvrće i na specifične potrebe preživjelih, sa svrhom okončanja neizvjesnosti sudbine nestalih osoba te kako bi se osiguralo da se nepravde iz prošlosti rješavaju putem odgovornih i pravičnih institucija.

Ta konferencija održava se povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava 30. augusta, i to će ujedno biti prilika za bilateralne sastanke četverice lidera. 

Deseci hiljada nestalih

Prema podacima ICMP-ja, u ratovima na području bivše Jugoslavije prijavljeno je kao nestalo blizu 40 hiljada osoba, od čega je najveći dio njih – 30.000, nestalo u Bosni i Hercegovini, navodi agencija Hina.

Trenutno se traga za još blizu 14.000 osoba koje su prijavljene kao nestale, od čega ih je 10.000 iz Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj je do danas otkrivena sudbina više od 80 posto evidentiranih nestalih osoba, a prema podacima Ministarstva branitelja, i dalje je nepoznato šta se dogodilo s 1.663 nestale osobe.

Misija ICMP-ja

ICMP je osnovan na inicijativu bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, na samitu G7 u francuskom gradu Lyonu 1996. godine.

Prvobitna namjera bila je osigurati saradnju vlada na pronalaženju osoba nestalih u sukobima na tlu bivše Jugoslavije i pružiti neophodnu pomoć u tom procesu.

Danas je ICMP organizacija koja djeluje globalno, promovirajući prepoznavanje problema nestalih osoba kao univerzalno pitanje koje zahtijeva strukturiranu i održivu reakciju u svim situacijama, uključujući oružane sukobe, povrede ljudskih prava, nesreće, organizirani kriminal i migracije.

Izvor: Al Jazeera i agencije