Oglasi

Sektaški sukobi u libanskom Tripoliju

Sektaške podjele u Tripoliju postale su žarište unutar Libana, gdje se nekada proširi nasilje iz Sirije.
Vojska je blokirala sve puteve, dok su pobunjenici vršili napade raketnim granatama duž Srijske uliceReuters

Dvojica muškaraca su ubijena, a 12 osoba je ranjeno u sektaškim sukobima u libanskom lučkom gradu Tripoliju u utorak između naoružanih napadača odanih suprotstavljenim stranama u susjednom sirijskom građanskom ratu.

Dvojica civila poginula su u utorak u snajperskoj vatri u Tripoliju, saopćili su zvaničnici.

Jedna osoba je poginula u kvartu koji naseljavaju alaviti (ogranak šiita), dok je druga osoba stradala u kvartu u kojem žive suniti, prenosi AFP.

Vojska je blokirala sve puteve koji vode do tog područja u utorak navečer dok su pobunjenici vršili napade raketnim granatama duž Srijske ulice, glavne autoceste koja je postala sinonim za sukobe u protekloj godini.

Tenzije postaju sve zategnutije od smrti 14 libanskih i palestinskih naoružanih napadača sa sjevera Libana u sirijskom gradu u blizini granice.

Zahtjev ministra

Čini se da su se pridružili pobunjenicima koji su pokrenuli 20-mjesečni ustanak protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javio je Reuters.

Sirijska državna televizijska stanica emitirala je video snimke ubijenih muškaraca dok leže na tlu, a njihova tijela su izrešetana mecima.

Libanski ministar vanjskih poslova Adnan Mansour tražio je od sirijskog ambasadora da preda tijela muškaraca nakon što su njihove porodice protestirale u Tripoliju zahtijevajući od libanske Vlade da vrati tijela poginulih i odredi lokaciju nestalih.

Sektaške podjele u Tripoliju postale su žarište unutar Libana, gdje se nekada proširi nasilje iz Sirije.

Sirijski ustanak su izazvali suniti, dok mu se većina Assadovih alavita protivi.

Tripoli je većinski sunitski grad i većina podržava ustanak u susjednoj zemlji, ali taj priobalni grad također naseljava manjina alavita i sukobi su izbili nekoliko puta od početka ustanka.

Izvor: Agencije