Selekcija Kosova bez golova protiv Haitija

Kiša i teren nepovoljan za igru nisu omeli blizu 18.000 gledalaca da uživaju u prvoj utakmici Kosova (Al Jazeera)

Nogometne selekcije Kosova i Haitija odigrale su u Mitrovici susret bez golova, u prvoj utakmici nakon što je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dala Kosovu dozvolu za odigravanje zvaničnih prijateljskih mečeva, ali bez isticanja nacionalnih simbola.

Pred blizu 18.000 gledalaca na stadionu u Mitrovici, među kojima su bili i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i kosovski premijer Hashim Thaci, domaći tim imao je nekoliko odličnih prilika za gol, ali je mreža gostiju ostala netaknuta, prenosi Tanjug.

Najistaknutiji među igračima bio je Shpetim Hasani. Imao je nekoliko povoljnih šansi za gol, mada ih nije uspio realizirati.

Više izmjena

Oba tima imala su i nekoliko izmjena, a igrač Haitija Fabien Vorbe sredinom drugog poluvremena zaradio je žuti karton zbog oštrog starta nad kapitenom Kosovara, Anelom Rashkajem.

U Mitrovici je sve vrijeme padala kiša i teren je bio nepovoljan za igru. To, međutim, nije omelo publiku da uživa u pravom nogometnom spektaklu.

Utakmica je odigrana uz saglasnost Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a konačnu odluku o statusu Kosova FIFA bi trebala donijeti sredinom marta na sjednici Izvršnog komiteta.

Poraz BiH u Innsbrucku

Nogometna reprezentacija Egipta pobijedila je selekciju Bosne i Hercegovine u austrijskom Innsbrucku rezultatom 2:0 u prijateljskom susretu.

Oba gola za Egipćane postignuta su u drugom poluvremenu.

Igrač Chelseaja Mohammed Salah proigrao je u 52. minutu Gheda, koji je istrčao pred Asmira Begovića i plasirao loptu u donji lijevi ugao nemoćnog bh. čuvara mreže.

Samo 12 minuta kasnije, najbolji igrač utakmice Salah koristi indolentnost odbrane BiH, izlazi sâm pred Begovića i šalje loptu u mrežu za 2:0.

Utakmica u Innsbrucku bila je i oproštaj od reprezentacije Samira Muratovića, koji ne igra nogomet već deset godina. Zamijenio ga je Tino-Sven Sušić, debitant u nacionalnom dresu.

Precizni Austrijanci izračunali su da je na stadionu „Tivoli“ u Innsbrucku utakmicu posmatrao 14.281 gledatelj, a najmanje 13.500, iz svih dijelova Evrope, došlo je podržati BiH.

Sušić branio lošeg Džeku

„Ovo je zaslužena pobjeda Egipta. Izgubili smo prijateljsku utakmicu i zbog toga nisam zabrinut. Ne tražim alibi, ali igrali smo bez jednog od najboljih igrača Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića“, izjavio je poslije utakmice bh. selektor Safet Sušić.

Priznao je kako „nikada nije lijepo izgubiti utakmicu“. „Nije nam trebao poraz. Vidio sam neke stvari koje me zanimaju u ovoj utakmici i koje će nam pomoći u daljem radu. Možda budemo i mijenjali formaciju u igri, ali budite uvjereni imat ćemo mi jak tim na Svjetskom prvenstvu u Brazilu“, obećao je Sušić.

Ponovio je i kako će spisak putnika za Brazil činiti samo oni igrači koji budu igrali u klubovima te najavio kako će biti i „onih ljutih i razočaranih, no konkuencija se pojačala jer su došli i novi igrači koji su pokazali da se na njih može računati i u budućnosti“.

Selektor Sušić stao je u odbranu najboljeg bh. igrača Edina Džeke, kojem je publika skandirala „Džeko, napolje“, na što im je napadač Manchester Cityja u nekoliko navrata neprimjereno gestikulisao.

„Postavljam pitanje da li se publika ponašala korektno. Džeko je toliko dao ovoj repreznetaciji i bio jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama i nije zaslužio da mu se zviždi i skandira. Bio je iritiran, a ni meni nije bilo ono lijepo čuti. Iznenađen sam, ali vjerovatno to nije ona publika koja nas je pratila u posljednje vrijeme“, rekao je Sušić i zaključio kako „igrač ima pravo odigrati dobro, ali i loše“.

Hrvatska i Švicarska igrale neriješeno

U prijateljskom nogometnom susretu, igranom u St Gallenu, reprezentacija Hrvatske je odigrala 2:2 protiv Švicarske.

Domaćin je dva puta vodio, no Hrvatska se oba put uspjela vratiti, a u završnici je bila i bliža pobjedi.

Oba gola za hrvatsku vrstu postigao je Ivica Olić, čime je stigao do brojke od 18 golova u ‘kockastom’ dresu u 90 nastupa, dok je dvostruki strijelac za Švicarsku bio napadač Nurmberga hrvatskog porijekla Josip Drmić.

Bila je to prva pripremna utakmica ‘vatrenih’ uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Do početka SP-a hrvatska vrsta će odraditi još dvije pripremne utakmice – 31. maja će odmjeriti snage sa reprezentacijom Malija u Hrvatskoj, a 6. juna odigrat će prijateljsku utakmicu s Australijom u Brazilu.

Večeras su igrale još dvije reprezentacije iz regije – Crna Gora je na svom terenu pobijedila Ganu rezultatom 1:0, dok je Srbija bila bolja od Irske i na gostovanju u Dublinu pobijedila sa 2:1.

Punih godinu i po dana reprezentacija Crne Gore nije pobijedila na domaćem terenu, no gol Damjanovića prekinuo je seriju neuspjeha.

Srbija je nakon prvog poluvremena gubila od Irske, no u durgoj polovici uslijedio je preokret. Irci su poveli već u osmom minutu golom Longa, izjednačio je autogolom McCarthy, a pobjedu „orlovima“ donio je Filip Đorđević.

Izvor: Al Jazeera i agencije