Selektor Rumunije za AJB: Srbija i Hrvatska favoriti Eurobasketa

Tenter: I Hrvatska i Crna Gora imaju veliku tradiciju igranja košarke, a trenutno imaju vrhunske selektore i igrače (Košarkaški savez Rumunije)

Španija, Srbija, Francuska i Hrvatska – to su favoriti rumunskog selektora Marcela Tentera pred dolazeće Evropsko prvenstvo za košarkaše.

Utakmice Eurobasketa ove godine igrat će se od 31. augusta do 17. septembra u četiri evropska grada, a jedan od njih je rumunski Kluž.

U toj grupi, grupi C, pored domaće Rumunije igraju dvije selekcije sa zapada Balkana – Hrvatska i Crna Gora, aktuelni prvak Evrope Španija, te Mađarska i Češka.

Domaćinu ove grupe žrijeb nije bio baš naklonjen, slaže se Tenter u razgovoru za Al Jazeeru uoči smotre najboljih timova kontinenta.

„Tačno je da smo u veoma teškoj grupi, sa reprezentacijama koje ciljaju zaista visoko. Naš cilj na Eurobasketu je pokazati karakter i ponos i boriti se do zadnjeg sa svakim protivnikom pred našom publikom. Iako poštujemo sve navedene timove, pokušat ćemo sve da dođemo do pobjede“, istakao je on.

Tri decenije pauze

Rumuni su posljednji put bili na EP-u prije tačno 30 godina. Grčka je 1987. godine bila domaćin Prvenstva (i osvojila turnir), dok je Rumunija imala najlošiji rezultat – sedam poraza u sedam utakmica.

Naš sagovornik se slaže da je hendikep duži izostanak sa velike scene, ali da se njegovi igrači ne predaju.

„Naravno, činjenica da rumunska reprezentacija nije dugo učestvovala na evropskim prvenstvima je veliki nedostatak. Naši igrači nemaju iskustva na tom nivou igranja. No, to se može dosta kompenzirati velikim radom i htjenjem. Hemija među igračima i njihova želja za pobjedom trebaju biti naša snaga“, govori Tenter.

Kako bi postigli tu hemiju, počeli su rano sa pripremama, dodaje on.

„Naravno, to znači puno uspona i padova, ali dajemo sve kako bi tim maksimalno bio spreman do početka turnira. Imamo velika očekivanja, kao i naši navijači i nadamo se kako ćemo ih uspjeti ispuniti.“

Vrhunski balkanski stratezi

Na putu Tenterovih izabranika ka dobrom plasmanu su dvije zapadnobalkanske selekcije čije stručnjake, Aleksandra Petrovića (Hrvatska) i Bogdana Tanjevića (Crna Gora), njihov rumunski kolega hvali.

„I Hrvatska i Crna Gora imaju veliku tradiciju igranja košarke, a trenutno imaju vrhunske selektore i igrače. Naročito je Hrvatska u posljednjim godinama pružala dobre partije na najvišem nivou. Naravno, Crna Gora također ima ove godine dobar tim i odličnog stratega na klupi“, odgovara na upit šta misli o ove dvije selekcije.

Među favoritima Tendera je i Srbija.

„Svi timovi sa prostora bivše Jugoslavije su veoma snažni. Na tom području se uvijek igrala dobra, kvalitetna košarka. Srbija je jedan od najboljih timova na svijetu, a Slovenci stalno imaju vrhunske talente. Kao što rekoh, Srbiju smatram jednim od favorita ovog turnira.“

Izvor: Al Jazeera