Seljaci deblokirali prometnice i idu na sud

Seljaci su nakon dva tjedna deblokirali prometnice, ali ne odustaju od zahtjeva (Al Jazeera)

Nakon dvotjednih prosvjeda, hrvatski su se poljoprivredni proizvođači povukli s prometnica, ali su najavili kako će Vladu tužiti Ustavnom sudu Republike Hrvatske zbog diskriminacije u isplati poticaja.

Nezadovoljni seljaci održali su sastanak u Novoj Gradiški, te odlučili prekinuti prosvjede, ali su i zatražili objavu imena svih korisnika poticaja, iznos koji će hrvatska poljoprivreda dobiti iz europskog proračuna i ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

„Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sad idemo u pravnu bitku“, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije nakon sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika koje su sudjelovale u organizaciji prosvjeda.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac ustvrdio je kako „bitka za spašavanje hrvatskog sela tek počinje“.

„Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osobno i stoga zahtijevamo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede“, izjavio je Pokrovac.

Ići će i do Strasbourga

Iako su tražili da ih primi premijer Zoran Milanović, on to nije učinio, no predstavnici seljačkih udruga i dalje inzistiraju da se sastanu s predsjednikom države Ivom Josipovićem.

Uz objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, zahtijevaju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše.

Na novinarski upit zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo odgovara kako je glavni krivac za to informacija da će policija kažnjavati prosvjednike sa 30.000 do 50.000 kuna (4.000 do 7.000 eura).

Po njemu, „tako veliki iznos kazne uplašio je mnoge“.

„Prosvjede smo na cesti trebali i ranije prekinuti. Za sada nitko ovako veliku kaznu nije dobio, a vjerujem da i neće“, kaže Laslo.

Smatra da je do manjka novca za isplatu potpora poljoprivrednicima došlo je zbog prenamjene novca unutar Ministarstva poljoprivrede te da su ta sredstva „usmjerena na plaće, jer je administracija u Ministarstvu poljoprivrede dolaskom aktualne vlasti znatno povećana“.

Najavio je i kako će nezadovoljni poljoprivredni proizvođači, „ukoliko ne naiđu na razumijevanje na Ustavnom sudu“, pravnim putem ići do Strasbourga.

Izvor: Al Jazeera i agencije