Senat potvrdio Pompea za šefa američke diplomatije

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Mikea Pompea za državnog tajnika u administraciji predsjednika Donalda Trumpa.

Time su bivšem ravnatelju CIA-e dali središnju ulogu u rješavanju američkih vanjskopolitičkih izazova, poput Sjeverne Koreje i Irana, konstatira Reuters.

Pompea, bivšeg časnika kopnene vojske koji je bio i američki kongresmen, smatraju Trumpovim lojalistom s ugledom jastreba u vanjskoj i unutarnjoj politici.

Već duboko je upleten u diplomaciju.

Trump ga je poslao u Sjevernu Koreju prije tri tjedna kako bi se sastao s vođom te komunističke zemlje Kim Jong-unom, a uoči susreta s američkim predsjednikom.

Na predstojećem sastanku Trumpa i Kima glavna tema trebao bi biti nuklearni program Pjongjanga.

Pompeo je izabran da zamijeni Rexa Tillersona.

Pompeovi stavovi

Mike Pompeo važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje i Irana među Trumpovim najbližim suradnicima.

Pompeo (54), koji redovito izvještava Trumpa o obavještajnim pitanjima, minimizirao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, istaknuvši kako Moskva decenijama nastoji utjecati na izbore u SAD-u, navodi Reuters.

Kao i Trump, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. godine kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa.

Prošlog listopada je rekao kako se Iran “nemilosrdno utrkuje za prevlast u regiji”.

Na čelu CIA-e Pompeo je podržao američku Vladu u temeljnom prikupljanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016. godine pozvao je na prikupljanje “podataka o podacima” u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD-u i kombiniranje tih podataka s informacijama o financijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Prije nego što je došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Izvor: Al Jazeera i agencije