Senat odbio brojne Trumpove zahtjeve

Donald Trump
Trump je sporazum nazvao katastrofom (AP)

Američki Senat usvojio je u četvrtak prijedlog zakona o financiranju vlade do kraja rujna u iznosu od 1,2 bilijuna američkih dolara, koji bi predsjednik Donald Trump trebao potpisati do petka u ponoć.

Senatori iz redova republikanaca i demokrata glasali su za prijedlog zakona o financiranju vlade u fiskalnoj godini 2017., usvojivši ga sa 79 glasova “za” i 18 “protiv”.

Protiv su bili samo republikanci, navodeći kao razlog minimalne promjene u potrošnji.

Prijedlog zakona, usvojen u Zastupničkom domu u srijedu s 309 glasova “za” i 118 “protiv”, sada još mora potpisati predsjednik Donald Trump.

Brojni kompromisi

Iako nisu uvaženi mnogi njegovi zahtjevi, očekuje se da će ga Trump potpisati prije isteka roka u petak u ponoć.

U protivnom, nastupila bi blokada vlade, prenosi Hina.

Kompromis predviđa povećanje potrošnje za Pentagon, što je republikanski prioritet, kao i neke demokratske prioritete, uključujući subvencije za zdravstvo.

“Ovaj prijedlog zakona daleko je od savršenog, ali je bolji od onoga kako novac trošimo danas, bolji od onoga kako smo ga trošili prije godinu dana”, rekao je republikanski senator Roy Blunt.

Demokrati su također pozdravili usvajanje prijedloga zakona, ističući da ne predviđa novac za neke Trumpove prioritete kao što je izgradnja zida na meksičkoj granici.

S druge strane, predviđa financiranje subvencija za zdravstveno osiguranje predviđene Obamacareom.

“Premda sam zadovoljan zbog povećane potrošnje za naše muškarce i žene u odorama i njihove važne misije širom svijeta, ovaj prijedlog zakona manjkav je na više načina, uključujući financiranje gradova koji štite ilegalne imigrante, neprofitne organizacije Planiranje obitelji i Obamacarea”, rekao je republikanski senator Ted Cruz, objašnjavajući zašto je glasao protiv.

Povećanje potrošnje za odbranu

Zakon ne uključuje mnoge rezove za domaće programe koje je Trump tražio, a dodaje dvije milijarde dolara Nacionalnim institutima za zdravstvo, glavnoj vladinoj agenciji za istraživanja u području biomedicine i javnog zdravlja, zatim 295 milijuna dolara za zdravstveno osiguranje siromašnih u Puerto Ricu (Medicaid) te 407 milijuna dolara za borbu protiv požara u zapadnim državama.

Zakon predviđa povećanje potrošnje za obranu u iznosu od 12,5 milijarda dolara.

Predviđa se i još 2,5 milijardi nakon što Trump objavi više pojedinosti o svojim planovima za borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prvotni rok za usvajanje ovog zakona istekao je 1. listopada 2016., a u proteklih sedam mjeseci vladine agencije funkcionirale su zahvaljujući jednostavnim produljenjima financiranja iz prošle godine.

Izvor: Agencije