Senat podržao ‘Ludog psa’ Mattisa za ministra odbrane

Mattis je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine (Arhiva)

Odbor Senata SAD-a za oružane službe većinom glasova odlučio je preporučiti izbor penzioniranog generala Jamesa Mattisa, koga je novi predsjednik SAD-a Donald Trump predložio za ministra odbrane.

Odbor je sa 26 glasova za i jednim protiv glasao da podrži nominaciju Mattisa, koju će uputiti Senatu kada Trump položi zakletvu u petak.

Mattis je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine, a poznat je i po nadimku “Ludi pas”.

Ruski potezi

Mattis je Kongresu ranije rekao da SAD mora biti spreman suprotstaviti se ruskim potezima u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu sarađivati premda podržava Trumpova nastojanja da poboljša odnose s Moskvom.

“Sarađivali smo s Rusijom čak i tokom najmračnijih dana Hladnog rata i podržavam želju izabranog predsjednika da sada sarađuje s Rusijom. Istovremeno, kad utvrdimo druga područja u kojima ne možemo sarađivati, moramo se suprotstaviti ruskom ponašanju i braniti se ako Rusija odluči djelovati protivno našim interesima”, rekao je Mattis.

On je među ruskim izazovima naveo upletenost u hakiranje i informacijski rat.

Mattis, koji je otišao u penziju 2013. godine, tehnički ne zadovoljava uvjete za novu dužnost zato što prije toga nije bio civil najmanje sedam godina.

On smatra da može voditi vojsku kao civil čak i ako je u vojsci proveo 44 godine.

Izvor: Agencije