Senat SAD-a izglasao prvu etapu velike porezne reforme

Predložena reforma predviđa smanjenje stope poreza na dobit sa 35 na 20 posto (Arhiva)

Američki Senat tijesno je u četvrtak dao zeleno svjetlo za veliku poreznu reformu po zamisli Republikanaca i predsjednika Donalda Trumpa, a koja predviđa smanjenje ukupnog poreznog opterećenja za ogromnih 1.500 milijarda dolara.   

Pred stotinu zastupnika gornjeg doma u četvrtak po američkom vremenu stigla je rezolucija sa smjernicama za budžet u 2018. godini. Za tu politički eksplozivnu reformu glasao je 51 zastupnik, a 49 je bilo protiv.

Ta rezolucija dopušta pojednostavljen postupak koji će omogućiti da se narednih mjeseci izglasa porezna reforma sa samo 51 glasom umjesto 60 koliko je inače potrebno u Senatu.

Pošto nije uspio poništiti zakon o zdravstvenom osiguranju svog prethodnika Baracka Obame, američki predsjednik Trump i njegovi saveznici u Kongresu sada sve svoje napore ulažu u to da do kraja godine bude prihvaćen historijski zakon o smanjenju poreza.

‘Vrlo, vrlo spektakularno’

“Iskreno govoreći, mislim da imamo glasove za smanjenje poreza i da će se to dosta brzo dogoditi”, rekao je Trump u Bijeloj kući nakon glasanja i dodao “Možemo učiniti nešto vrlo, vrlo spektakularno ako provedemo rezanje poreza”.

Predložena reforma predviđa smanjenje stope poreza na dobit sa 35 na 20 posto, smanjenje poreza na primanja većine domaćinstava i ukidanje brojnih poreznih olakšica.  

Demokrati se snažno protive smanjenju poreza jer ocjenjuju da će ta mjera pogodovati najbogatijima, a konzervativce zabrinjava mogućnost da bi to moglo izazvati eksploziju budžetskog deficita. 

Izvor: Agencije