Senat za brže povlačenje iz Afganistana

Sekretar odbrane Leon Panetta smatra da bi trebalo ostati i poslije 2014. godine (AFP)

Senat Sjedinjenih Američkih Država glasao je velikom većinom za ubrzano povlačenje snaga iz Afganistana nakon više od decenije ratovanja.

Glasanje koje je okončano rezultatom 62:33 u korist povlačenja šalje jasnu poruku predsjedniku Baracku Obami i vojsci u trenutku kada počinju pregovori o povlačenju blizu 66.000 američkih vojnika iz Afganistana.

Dok senatori govore o povlačenju, sekretar odbrane Leon Panetta rekao je da SAD treba ostaviti svoje trupe u toj zemlji i iza 2014. godine, jer je Al-Kaida još prisutna.

Panetta je na konferenciji za novinare u Pentagonu kazao da SAD treba imati “trajnu prisutnost” u Afganistanu da bi ispunio tri zadatka, uključujući i onemogućavanje Al-Kaidi povratak u većem broju.

Misije iza 2014.

“Iako je veoma jasno da smo utjecali na položaj Al-Kaide u Afganistanu, činjenica je da se i dalje pojavljuju”, rekao je Panetta.

“Podaci i dalje govore da oni pokušavaju ući u Afganistan.”

On nije naveo koliko vojnika bi po njegovom mišljenju trebalo ostati, niti koliko dugo.

Druge dvije misije koje bi se trebale odvijati iza 2014. godine su treniranje afganistanskih snaga sigurnosti i podrška američkom vojnom kontigentu.

Jeffrey Dressler, stručnjak za stanje u Afganistanu pri američkom Institutu za rat, kazao je da je gledanje samo u Al-Kaidu, bez njihovih saveznika, veoma opasno.

“Mislim da je najveći problem što smo preusko definirali prijetnju”, rekao je Dressler.

Očekuje se da predsjednik Obama najavi povlačenje trupa u narednim sedmicama.

Najduži rat

Senator Jeff Merkley je izjavio kako je Al-Kaida jača u drugim dijelovima svijeta, te da je stvaranje jakog Afganistana otišlo u krivom smjeru.

Merkleyeva ideja je brže povlačenje, ali nije precizirao kako bi se to postiglo.

“Vrijeme je da okončamo ovaj najduži rat u historiji SAD-a”, rekao je Merkley.

Senat se nada da će finalizirati zakon do kraja sedmice. Onda će se tražiti usklađivanje sa zakonom koji je u maju prošao u Zastupničkom domu.

Taj zakon zahtjeva ostanak najmanje 68.000 vojnika do kraja 2014. godine.

Izvor: Agencije