Senator Graham: Bin Salman mora otići

Mohammed Bin Salman stavlja mrlju na vlastito ime, kao i na svoju zemlju, kaže Lindsey (AP)

Senator Republikanske stranke u američkom Kongresu Lindsey Graham izjavio je da ne želi sarađivati sa Saudijskom Arabijom sve dok se na čelu te zemlje nalazi princ Mohammed Bin Salman, javlja Anadolija.

“On nikako ne bi trebao biti lider na međunarodnoj sceni. Ovaj čovjek prosto mora otići. Ako me Saudijska Arabija sluša, poručujem im da ima mnogo dobrih ljudi koje mogu izabrati. Mohammed Bin Salman stavlja mrlju na vlastito ime, kao i na svoju zemlju”, kazao je Graham za američku televiziju Fox.

Dodao je kako neće putovati u Saudijsku Arabiju sve dok Bin Salman upravlja tom zemljom.

Na pitanje šta će američki predsjednik Donald Trump poduzeti u vezi s ovim slučajem, Graham je istakao da će o tome odluku donijeti prvi čovjek Bijele kuće.

Sporazumi s lošim ljudima

“Znam šta ću ja uraditi. Uvest ćemo najoštrije sankcije Saudijskoj Arabiji. Znate, uvijek sklapamo sporazume s lošim ljudima, i to je, ustvari, naše lice. Osjećam stid u svoje lično ime. To nije ništa drugo nego ponižavajuće za nas”, rekao je američki senator.

Istakao je kako je SAD uvijek štitio saudijskog princa.

“Ali, on je svojim ljudima naredio da izvrše ubistvo u konzulatu u Turskoj i sada od mene očekuje da to ignoriram”, kazao je Graham.

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija jedna je od glavnih tema na međunarodnoj političkoj i medijskoj sceni, a veo tajni nad cijelim slučajem stoji već 14 dana, koliko je prošlo od ulaska novinara u saudijski konzulat u Istanbulu.

Izvor: Agencije