Senatori Trumpu: Zauzmite oštriji stav prema Rusiji

Trump je signalizirao da bi mogao zauzeti mekši stav u odnosima sa Moskvom (AP)

Grupa američkih senatora je od novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zatražila čvršći stav prema Rusiji zbog, kako su naveli, “vojnog oduzimanja teritorije” u Ukrajini.

Pismo kojim se poziva čvršći stav su potpisali 12 republikanskih i 15 demokratskih senatora, a među njima su i neki od vodećih autoriteta za vanjsku politiku iz Trumpove Republikanske stranke.

Ovaj poziv je rani pokazatelj da bi zastupnici mogli zauzeti stav u vezi nekih međunarodnih pitanja koji se razlikuje od stajališta Bijele kuće.

Trump je tokom predizborne kampanje signalizirao da bi mogao zauzeti mekši stav u odnosima sa Moskvom, a više puta je pohvalio vodstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podrška Ukrajini

“U svjetlu nastavljene ruske agresije i ponovljenog odbijanja da se poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i suvereno pravo da ta zemlja bira vlastitu sudbinu, mi također ponavljamo naš poziv da Sjedinjene Američke Države pojačaju političku, ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini”, navedeno je u pismu koje predvode demokrata Richard Durbin i republikanac Rob Portman, koji zajedno predsjedavaju senatorskim tijelom posvećenim Ukrajini.

U pismu do kojeg je došao Reuters, senatori također navode da vjeruju da ruska aneksija Krima ne bi smjela biti prihvaćena i da Sjedinjene Američke Države ne bi trebale ukinuti sankcije nametnute Rusiji zbog postupaka te zemlje na istoku Ukrajine.

Među republikanskim senatorima koji su potpisali pismo su John McCain, predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, te Lindsey Graham, čelnik pododbora za odobravanje sredstava, koji nadzire State Department.

Većina senatora iz Republikanske i Demokratske stranke koji su članovi senatskog Odbora za međunarodne odnose su također potpisali ovo pismo.

Izvor: Agencije