Senatorica Klobuchar ulazi u predsjedničku trku u SAD-u

Uprkos hladnom vremenu i snijegu, Klobuchar je kandidaturu objavila pred brojnim pristalicama u parku pored rijeke Mississippi (EPA)

Demokratska senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote najavila je kandidaturu za predsjedničke izbore 2020. godine.

“Stojim pred vama kao unuka rudara, kćerka nastavnice i novinara, prva žena Minnesote i objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je Klobuchar svojim pristašama u Minnesoti.  

Uprkos hladnom vremenu i snijegu, Klobuchar je kandidaturu objavila pred brojnim pristalicama u parku pored rijeke Mississippi.

Klobuchar (58), kojoj trenutno traje treći šestogodišnji mandat senatorice Minnesote, priključila se tako sada već podužoj listi demokrata koji pretendiraju na Bijelu kuću, prenosi Hina.

Kandidati za predsjednika

Na njoj su među ostalima senatori Cory Booker iz New Jerseya, Kamala Harris iz Kalifornije i Elizabeth Warren (Massachusetts).

Klobuchar je do sada najistaknutija kandidatkinja sa Srednjeg zapada, gdje demokrate pokušavaju da povrate birače nakon što je ta regija doprinijela pobjedi predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2016. godine, prenosi Beta.

Senatorica je dobila podršku birača i iz urbanih i iz ruralnih oblasti, među kojima su desetine okruga u kojima je Trump pobijedio 2016. godine.

Izvor: Agencije