Senegal diskvalificiran iz Kupa nacija

Senegalski navijači su zapalili vatru na tribinama i počeli ubacivati razne predmete na teren, a policija je reagirala upotrebom suzavca (AP)

Nogometna reprezentacija Senegala je diskvalificirana iz afričkog Kupa nacija za 2013. godinu zbog nereda koje su njeni navijači izazvali u subotu tokom meča kvalifikacija sa gostujućom Obalom Slonovače, odlučila je u utorak Afrička nogometna konfederacija (CAF).

Meč je prekinut i naknadno registriran kao pobjeda gostujućeg tima službenim rezultatom 2:0.

„Afrička nogometna konfederacija je odlučila da zvanično potvrdi službeni rezultat od 2:0 za Obalu Slonovače, kao i da Senegal isključi iz daljeg takmičenja“, kaže se u saopćenju CAF-a.

Revanš meč posljednjeg kola kvalifikacija za afrički Kup nacija na stadionu u senegalskoj prijestolnici Dakaru prekinut je u 71. minuti kada je Didier Drogba iz penala donio „Slonovima“ vodstvo od 2:0, a gnjevni senegalski navijači počeli sa divljanjem na tribinama.

Povrijeđen ministar

Uvidjevši da je njihov tim eliminiran, jer je Obala Slonovače prvu utakmicu kod kuće u Abidžanu dobila sa 4:2, senegalski navijači su zapalili vatru na tribinama i počeli ubacivati razne predmete na teren, a policija je reagirala upotrebom suzavca.

Igrači, kao i oko 300 navijača, bili su primorani da se sklone na centar terena, dok snage sigurnosti nisu uspostavile kontrolu.

Prema izvještajima medija, u neredima je povrijeđeno najmanje deset osoba, među kojima i senegalski ministar sporta El Haji Malick Gakou.

Završni turnir kontinentalnog Kupa nacija bit će održan početkom januara 2013. u Južnoj Africi.

Izvor: Agencije