Seoul: Kim Jong-un smijenio ministra i pogubio zvaničnike

Ministar za državnu sigurnost Kim Won-hong smijenjen je polovinom januara nakon što se njegova agencija našla pod istragom (Reuters)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un smijenio je ministra za državnu sigurnost zbog zloupotrebe ovlaštenja i pogubio nekoliko zvaničnika Agencije za državnu sigurnost, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Ministar za državnu sigurnost Kim Won-hong smijenjen je polovinom januara nakon što se njegova agencija našla pod istragom zbog zloupotrebe vlasti i korupcije, rekao je glasnogovornik Ministarstva u Seoulu Jeong Joon-hee, prenosi AFP.

“Kim Jong-un smijenio je Kim Won-honga, jednog od svojih bliskih saradnika, koji je podržavao njegovu vladavinu terora”, rekao je Jeong, dodavši da je bivšem ministru snižen čin s ranga generala sa četiri zvjezdice na rang generala s jednom zvjezdicom. 

Pogubljen neodređen broj zvaničnika

Drugi zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koji nije želio biti imenovan, rekao je da je pogubljen neodređen broj zvaničnika Agencije za državnu sigurnost. 

Iznenadno otpuštanje ministra za državnu sigurnost moglo bi doprinijeti nestabilnosti u Sjevernoj Koreji, pojačavajući uznemirenost među elitom, dodao je on. 

Kim Won-hong, koji je bio na položaju ministra od 2012. godine, preživio je više čistki otkad je Kim Jong-un došao na vlast 2011, a imao je ključnu ulogu u hapšenju i pogubljenju ujaka sjevernokorejskog lidera Jang Song-thaeka, nekada drugog najmoćnijeg čovjeka u toj zemlji, koji je 2013. smaknut na osnovu optužbi za izdaju, prenose agencije.

Sjevernokorejski zvanični mediji nisu potvrdili da je Kim Wan-hong smijenjen.

Izvor: Agencije