Seoul za suspenziju Sjeverne Koreje iz članstva u UN-u

Kim Jong-nam, Malezija, Ubojstvo, Aerodrom, Kuala Lumpur, VX, Nervni otrov
Brisevi iz oka i s lica Sjevernokorejca, koje je analizirala malezijska policija, otkrili su prisustvo VX-a (EPA)

Južna Koreja u utorak je pozvala na “zajedničke mjere” protiv Sjeverne Koreje, uključujući i moguću suspenziju njezina članstva u Ujedinjenim narodima, ističući kako je upotreba kemijskog oružja pri ubojstvu polubrata sjevernokorejskog čelnika “poziv na buđenje”.

“Postoje informacije da Sjeverna Koreja nema grame, nego tisuće tona kemijskog oružja diljem zemlje, uključujući VX. Nedavno ubojstvo poziv je svima nama na buđenje u vezi sa sjevernokorejskim kapacitetima kemijskog oružja i njihovoj namjeri da ih stvarno upotrijebe”, rekao je Yun Byung-se, južnokorejski ministar vanjskih poslova, na konferenciji o razoružanju koju su sponzorirali Ujedinjeni narodi.

Poziv za ‘zajedničke mjere’

VX je zabranjeni nervni otrov, nastao početkom 1950-ih kao pesticid, koji se pokazao preotrovnim za poljoprivredu.

Yun smatra kako bi države trebale prizvati Konvenciju o kemijskom naoružanju i poduzeti “zajedničke mjere”, prenosi Hina. 

“One bi mogle biti u obliku suspenzije prava i privilegija Sjeverne Koreje kao članice Ujedinjenih naroda”, predlaže ministar Južne Koreje. 

U ponedjeljak je malezijsko tužiteljstvo najavilo da će podići optužnicu protiv dvije žene iz Indonezije i Vijetnama zbog navodne umiješanosti u ubojstvo Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, a postoji mogućnost da budu osuđene na smrtnu kaznu, priopćilo je državno tužiteljstvo te jugoistočne azijske države.

Državni tužitelj Mohamed Apandi Ali kazao je da će dvije žene službeno biti optužene u srijedu, u skladu sa Članom 302 Kaznenog zakona, koji podrazumijeva smrtnu kaznu, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

“To mogu potvrditi”, rekao je Apandi za Reuters.

Južnokorejski dužnosnici vjeruju da su ubojstvo organizirali sjevernokorejski agenti, a Malezija je identificirala osam građana Sjeverne Koreje koji se sumnjiče za umiješanost u ubojstvo.

Nervni otrov VX

Polubrat sjevernokorejskog lidera, koji je kritizirao režim svoje obitelji i svog polubrata Kim Jong-una, ubijen je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru ranije ovog mjeseca nervnim otrovom VX, koji Ujedinjeni narodi smatraju oružjem za masovna ubojstva.

Kim Jong-nam preminuo je ubrzo nakon napada, koji se dogodio dok se spremao ukrcati se na let za Makao.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, koje je analizirala malezijska policija, otkrili su prisutnost VX-a.

Šef malezijske policije ranije je objavio da su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale tekućinu u lice Kim Jong-namu te su nakon toga oprale ruke i nestale s mjesta događaja.

Izvor: Agencije