Sepp Blatter odstupio sa mjesta čelnika FIFA-e

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter podnio je ostavku na tu funkciju u utorak u Cirihu.

Blatter je prije četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali s odlučio povući sa funkcije zbog hapšenja sedmerice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Kako je Blatter najavio, njegov nasljednik ubrzo će biti poznat, na novom, vanrednom kongresu FIFA-e.

“Ovoj organizaciji potrebna je rekonstrukcija. Uočio sam da nemam podršku svih za dalju saradnju, zbog čega sam zakazao nove izbore. Veoma cijenim i volim FIFA-u i mislim da su novi izbori za dobrobit nogometa”, rekao je Blatter na konferenciji za medije.

Predsjednik u ostavci

“Dobro sam razmislio o svemu. Mislim da je ovaj potez najbolje što sam mogao učiniti u ovom trenutku. Cijeli život sam radio za dobrobit nogometa i mislim da je moja odluka ispravna”, poručio je Švicarac.

OAG: Blatter nije pod istragom

“Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i,” javljeno je Švicarskog državnog tužilaštva (OAG), a nakon glasina da mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa.

“FIFA-i su potrebne promjene i moj nasljednik će biti poznat nakon kongresu, koji mora biti održan što prije,” poručio je Blatter.

Blatter je naveo da će na vanrednom kongresu predati mandat, a da će do tada obavljati funkciju predsjednika FIFA-e.

Blatter (79) je u petak osvojio peti mandat predsjednika krovne kuće svjetskog nogometa, koju je vodio od 1998. godine.

Pobijedio je na izborima nakon što je njegov jedini protukandidat, jordanski princ Ali bin al-Hussein, odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasanja.

Njegov izbor zasjenio je skandal s hapšenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Cirihu dva dana prije izbora, pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

FIFA proživljava najgore trenutke od osnivanja prije 111 godina.

Sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala, čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.

FIFA je saopćila da će naredni izbori biti održani između decembra 2015. i marta 2016. godine, kako bi se kandidatima omogućilo da se pripreme za izbore.

Reakcije na Blatterovu ostavku

Jordanski princ Ali bin al-Hussein je izjavio da je Blatterova ostavka “ispravan potez”.

“Mislim da je to ispravan potez Blatera i sada se trebamo okrenuti budućnosti”, rekao je on.

Hussein nije želio odgovoriti na pitanje da li će se ponovo kandidirati za predsjednika FIFA-e.

“Na raspolaganju sam svim nacionalnim udruženjima koja žele promjenu, uključujući sve one koji se boje da nešto promijene”, rekao je jordanski princ, prenio je AP.

Predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke: “Pozdravljamo Blatterov postupak. Vjerujemo kako je njegova ostavka dobra vijest za nogomet i FIFA-u. Promjena na vrhu krovne nogometne organizacije je nužnost ukoliko želimo reformu cijele organizacije.”

Predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini: “Bila je to teška odluka, hrabra oduka, ali i ispravna odluka.”

Bivši kandidat za predsjednika FIFA-e Jerome Champagne: “Blatter je jasno naglasio – jedino je važna FIFA i nogomet. Njegov odlazak je bilo jedino moguće rješenje za dobrobit cijele organizacije.”

Bivši kapetan engleske reprezentacije Gary Lineker: “Blatter je podnio ostavku? Iskreno, ne vjerujem u tu vijest.”

Glasnogovornica Evropske komisije Nathalie Vandystadt: “Ostavka Blattera je važan korak, no mnogo je još posla. Sada nas očekuje dug proces povrata povjerenja u FIFA-u.”

Izvor: Al Jazeera i agencije