Šerbedžiji počasna nagrada festivala u Parizu

Radi Šerbedžiji nagrada je uručena na ceremoniji otvaranja Festivala u prestižnom Theatreu La Palace (EPA)

Filmski i pozorišni glumac Rade Šerbedžija dobio je počasnu nagradu petog Festivala jugoistočnoevropskog filma SEE u Parizu, javlja Hina.

Odluku o dodjeli tog priznanja Šerbedžiji jednoglasno je donio Umjetnički savjet festivala, a nagrada mu je uručena na ceremoniji otvaranja Festivala 12. aprila u prestižnom Theatreu La Palace, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Pariski festival okuplja 12 jugoistočnih zemalja u njihovim naporima da doprinesu kulturnom ujedinjenju Evrope, piše na stranicama te manifestacije.

Pariz – srce Evrope

Dante Alighieri opisao je Pariz kao univerzalno duhovno naslijeđe, Jean Monnet je rekao da obnova Evrope mora krenuti od kulture, a Nicolas Bouvier je u svojoj knjizi L’usage du monde napisao kako je “Balkan srce Evrope” i upravo zato svakog aprila to srce Evrope pulsira u Parizu kroz odabrane filmove, ističe se.

Festival prikazuje igrane filmove, dokumentarce, animirane i kratke filmove, a na svakom izdanju predstavlja se neki od regionalnih festivala iz zemalja jugoistočne Evrope.

Na festivalu, koji se održava od 2011. godine učestvuju filmovi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije i Grčke.

Izvor: Agencije