Sergej Lavrov danas u Beogradu

Kada je riječ o političkim temama koje će biti u fokusu, očekuje se da će svakako biti riječi o pitanju Kosova (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u srijedu dolazi u posjetu Srbiji, u sklopu obilježavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Na dnevnom redu njegovih razgovora sa zvaničnicima, kako se očekuje, bit će i aktuelna politička pitanja i trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regiji i ekonomija.

Šefa ruske diplomatije će u srijedu navečer ne Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu dočekati Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije, a odmah zatim u vili Mir primit će ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

I Kosovo među temama susreta

Uoči dolaska u Beograd, Lavrov je u Moskvi prisustvovao otvaranju izložbe posvećene jubileju, poručivši da su Rusija i Srbija uvijek spremne pružiti ruku jedna drugoj, da međusobno poštuju svoje interese.

“Promjene koje su se desile u Evropi i svijetu u protekle dvije decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje. Ono što se nikada ne mijenja je spremnost da pomognemo jedni drugima, naše iskreno osjećanje međusobnog saosjećanja i poštovanja. Danas su naše države pred novim zadacima i razumijemo i poštujemo međusobne interese. Cijenimo naše strateško partnerstvo i uvjeren sam da ćemo ga dalje razvijati u ime dobrobiti naših naroda”, poručio je Lavrov.

Kada je riječ o političkim temama koje će biti u fokusu, očekuje se da će svakako biti riječi o pitanju Kosova.

Što se tiče evropskih integracija Srbije i saradnje s Rusijom i Euroazijskom unijom, s druge strane, Lavrov je prije nekoliko dana kazao da je za Moskvu to “apsolutno normalan put razvoja vanjskih veza Srbije”.

Ipak, skrenuo je pažnju da stavljanjem Srbije pred izbor “ili s Rusijom, ili sa Zapadom, Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize, kada se društvo podijelilo, kao i da su bilo kakvi ultimatumi u savremenom svijetu, uključujući poruke da Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo i ne prikloni se vanjskoj politici Brisela, krajnje nepristojni”.

Povećana vanjskotrgovinska razmjena

Pred posjetu Lavrova, u Sočiju je u nedjelju održano 16. zasjedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Na tom skupu su Dačić i potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin potpisali protokol o saradnji.

Na sastanku je konstatirano da je u 2017. godini vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2,5 milijarde dolara.

Izvor: Agencije