Serija eksplozija potresla grad u Kini

Eksplozivne naprave nalazile se u nekoliko paketa koji su stigli poštom (EPA)

U nizu eksplozija bombi iz paketa, koji su isporučeni javnim zgradama u kineskom gradu Liuzhou, poginulo je najmanje sedam ljudi, a povrijeđeno njih najmanje 51, prenose državni kineski mediji.

Zvanična agencija Xinhua prenosi da je bilo ukupno 15 eksplozija na 13 lokacija u gradu u pokrajini Guangxi na jugozapadu Kine.

Prenoseći riječi lokalne policije, Xinhua kaže da su se eksplozije dogodile u bolnici, na pijaci, u supermarketu, autobuskoj stanici i Vladinim zgradama, kao što su zgrada općine, centar za kontrolu bolesti i spavaonica za službenike Vlade.

Policija je okvalificirala eksplozije kao teroristički čin, jer su se dogodile uoči kineskog Dana državnosti.

Identificiran napadač

Navedeno je da je identificiran jedan 33-godišnjak, M. Wei, koji živi u gradu Dapu u toj provinciji i čije hapšenje je zatraženo.

Na snimcima Kineske centralne televizije, jedan mikrobiolog je pokazao oštećene zgrade. Šef lokalne policije kazao je za tu televiziju da je riječ o krivičnom djelu i da su se eksplozivne naprave nalazile u nekoliko paketa koji su stigli poštom, prenose agencije.

Na fotografijama objavljenim na internetu prikazana je izgorjela i propala višespratnica, ulice prepune stakla, te cigle i drugih otpaci.

Ostale fotografije pokazuju prevrnute automobile, povrijeđene u zavojima, položene na improvizirana nosila i oblake sivog dima, koji se diže iznad stambene četvrti.

Izvor: Agencije