Oglasi

Serija gafova Srbije pred izbore

Patrijarh Irinej RS nazvao „najmlađom srpskom državom“, Tadić primio orden kojim su odlikovani haški optuženici, a sada zabranjena posjeta kosovskog ministra Srbiji, kazala za Al Jazeeru Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije.

Srbijanska vlada je u protekloj sedmici počinila „seriju gafova koji su potpuno u funkciji izbora“, izjavila je povodom zabrane posjete Srbiji kosovskog ministra za dijasporu Jelena Milić iz beogradskog Centra za evroatlanske studije.

Milićeva je za Al Jazeeru komentirala poteze srbijanskih političara nakon što je ministar za dijasporu u vladi Kosova Ibrahim Makolli u četvrtak oko podne vraćen sa kontrolnog punkta Končulj prilikom pokušaja posjete opštinama Bujanovac i Preševo.

Jedini poslanik Albanaca sa juga Srbije, predstavnik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi, koji je čekao Makollija na kontrolnom punktu, je kazao kako je obrazloženo da je stav najviših vlasti u Srbiji da postignuti sporazum o slobodi kretanja nije definirao mogućnost ulaska delegacije ministra sa Kosova u centralnu Srbiju.

Izborna kampanja

Milić je kazala da kazala da ne bi bila iznenađena  „ da je pravi razlog pokušaja ove posete bila provokacija Srbije a ne naprasno interesovanje za status manjina na severu“.

Ali, kako je dodala, zabrana posjete Makollija je tek jedan u „serijalu gafova koji su potpuno u funkciji izbora“.

Srbija je dozvolia Patrijarhu srpskom Irineju da, prilikom čestitanja dvadesetog rođendana Republike Srpske ovaj bh. entitet nazove „najmlađom srpskom državom“,  istakla je Milić, dok je  predsjednik Srbije Boris Tadić primio orden od predsjednika RS-a Milorada Dodika kojim su ranije odlikovani optuženici za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, „umjesto da održava sastanke sa vlastima u Sarajevu“.

„Postaje jasno od Tadića i [Ministra unutrašnjih poslova Ivice] Dačića, koji je slovio za Evropejca, šta su njihove prave namere i pravi stavovi“, rekla je Milić.

„Mislim da su svi zvaničnici u Srbiji isključivo u izbornoj kampanji … potpuno zaboravljajući da smo u 21. veku i da se sve vidi i sve ocenjuje“.

'Selektivna primjena' dogovora

Nakon što je Makolli  zaustavljen, Dačić je izjavio da u Srbiju sa Kosova može ući svako kao građanin, na osnovu dogovora o slobodi kretanja iz Brisela, ukoliko na administrativnoj liniji priloži odgovarajuća dokumenta, ali ne kao političar.

"MUP nije obaviješten da je bio dogovoren dolazak kosovskog ministra za dijasporu Ibrahima Makollija. Svako može da dođe kao građanin, ali ne kao ministar za dijasporu", rekao je Dačić.

On je istakao da će "MUP poštovati sve briselske dogovore Beograda i Prištine. Opština Bujanovac nema ovlašćenja da poziva političare i treba da se poštuje procedura. Nismo ni bili obavešteni da će doći, već smo samo dobili informaciju iz Bujanovca".

Halimi je rekao da je ogorčen što Beograd do danas nije reagirao, iako je opštiina još 10. januara obavijestila policiju i nadležne organe o planiranoj posjeti.

Milić je kazala da je Srbija u osjetljivom periodu kad se svaki njen potez vaga ne bi li dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, zabranom posjete Makollija pokazala koliko selektivno primjenjuje Rezoluciju 1244 Ujedinjenih naroda o Kosovu.

„UNMIK (UN-ova privremena misija na Kosovu) je dao zeleno svetlo za stvaranje institucija na Kosovu. Ne vidim u čemu bi bio problem da se nađe tumačenje koje bi omogućilo posetu … da ministar jednog dela teritorije  Srbije koji Srbija smatra svojim dođe i bavi se nekim temama koje pripadaju njegovom mandatu“, kazala je Milić.

Izvor: Al Jazeera i agencije