Serwer: Nova platforma za Kosovo je Miloševićev san

Serwer upozorava da će Srbija sigurno pokušati povezati slučaj Kosova s Bosnom i Hercegovinom kako bi izvukla bar neku korist od toga (Anadolija)

Ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na američkom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer izjavio je za agenciju Anadolija da je platforma za Kosovo, koju su usaglasili Vlada Srbije i predsjednik te zemlje Tomislav Nikolić, upravo ono što je i sam Slobodan Milošević želio.

“Mislim da nova Platforma za Kosovo ne može mnogo pomoći u odnosima između Kosova i Srbije. Beograd pokušava zadržati težnju na suverenitet cijelim Kosovom i omogućiti sistem u kojem bi se kosovskim Srbima upravljalo odvojeno. Pod ovakvom formulom Albanci bi ostali bez države i nastavili živjeti u granicama Srbije, a to je upravo bio i san Miloševića”, poručio je Serwer.

Upozorio je da su mogući i oružani sukobi nakon što je Srbija novom Platformom jasno pokazala da neće lako odustati od sjevernog dijela Kosova.

Moguće sigurnosne prijetnje

“Mogući su i oružani sukobi nakon ove inicijative, ali time ne želim kazati da podržavam oružane sukobe. Kako god, Kosovo će zbog težnji Srbije morati obratiti pažnju na suverenitet cijelog svog teritorija, zbog mogućih sigurnosnih prijetnji s kojima bi se Priština mogla suočiti u budućnosti”, kazao je ekspert za Balkan.

Ipak, Serwer je uvjeren da je završeno crtanje granica i trgovanje teritorijem u turbulentnom regionu Balkana.

“Mislim da je era crtanja granica na Balkanu davno završena. Poznato je da je međunarodna zajednica jasno odbacila bilo kakvo ponovno crtanje i mijenjanje granica na Balkanu”, ukazao je Serwer.

Napomenuo je da je Srbija, i pored činjenice da nikada nije otvoreno priznala državnost Kosova, ona ustvari priznala Kosovo onog trenutka kada je odlučila sjesti za isti pregovarački sto s političarima iz Prištine.

“Srbija je zapravo već odavno priznala državnost Kosova, kada se sastala s njenim zvaničnicima na političkom nivou”, naglasio je Serwer.

Ovaj ugledni ekspert za Balkan i aktivista američkog Instituta za mir predviđa da će Evropska unija (EU) Srbiji omogućiti ubrzanje evropskog puta i pored najnovije Platforme za Kosovo.

“EU neće na jedan jasan i otvoren način niti odbiti, ali ni prihvatiti ovu Platformu. Pokušat će nastaviti proces evropskih integracija sa Srbijom, ignorišuraju novu inicijativu kao takvu”, podvukao je Serwer.

Upozorio je da će Srbija sigurno pokušati povezati slučaj Kosova s Bosnom i Hercegovinom kako bi izvukla bar neku korist od toga.

Izjave Dodika i albanskih političara

“Beograd će pokušati profitirati, nakon poraza na Kosovu, i uvući Bosnu i Hercegovinu u cijelu priču, iako su ovo dva različita slučaja, s različitim ustavnim, historijskim, diplomatskim i etničkim prilikama”, kazao je Serwer.

Pojasnio je kako vjeruje da će predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik sigurno nastaviti s izjavama o secesiji i raspadu Bosne i Hercegovine kao države.

“Mislim da će Dodik nastaviti s odbijanjem integracije RS-a u Bosnu i Hercegovinu koju na svaki način želi učiniti nefunkcionalnom. Ali, mislim da neće pokušati proglasiti nezavisnost RS-a, jer dobro zna da niko ne bi priznao RS kao državu, pa čak ni Srbija”, poručio je Serwer.

Dodao je da su posljednje izjave pojedinih albanskih političara o ujedinjenju Albanije i Kosova u jednu državu ozbiljna prijetnja miru i stabilnosti Balkana.

“Izjave o unifikaciji svih Albanaca u jednu državu su velika prijetnja miru na Balkanu. Međutim, Ustav Kosova jasno isključuje ujedinjenje s drugim državama ili djelovima drugih država, što će sigurno zadovoljiti srbijanske nacionaliste. Ali, i SAD i EU neće dozvoliti tako nešto”, zaključio je u intervjuu za agenciju Anadolija američki ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer.

Izvor: Agencije