Šešelj ponovio da neće dobrovoljno u Hag

Vojislav Šešelj je najavio da neće bježati, niti se skrivati, ali i poručio da će ga morati nositi na aerodrom (AP)

Optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj ponovio je u subotu, na kongresu Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke, da se neće dobrovoljno predati Haškom sudu, pozvao članstvo da se pripremi za izbore i poručio da je SRS svakim danom sve snažnija.

On je ponovo, kao jedini kandidat za predsjednika stranke, izabran da vodi radikale.

Govoreći o tome kako dobrovoljno ne ide u Hag, podsjetio je kako je “tamo bio dovoljno da Tribunal rasturi”.

Naveo je i da neće bježati, niti se skrivati, ali i poručio da će ga morati nositi na aerodrom.

“Optužnica protiv mene je podignuta kako bih što duže bio odvojen od Beograda i da bi se za to vreme vrbovali nekadašnji saborci i prijatelji radikala”, smatra Šešelj.

Priprema za ‘veliki izborni juriš’

Lider radikala je pozvao članstvo da se pripremi za “veliki izborni juriš do kraja godine”, navodeći da SRS ima sve veće potencijale.

Prema njegovim riječima, “oni koji su otišli stranputicom bitno su oslabili SRS, koja je time ranjena, ali i preživela”.

“SRS izlazi iz pakla i nesreće i svakim danom je sve jača” poručio je Šešelj, ocijenivši da će stranka “uskoro biti spremna da osvoji vlast u Srbiji”.

Ponovio je kako njegova stranka nudi odustajanje od ulaska u Evropsku uniju te rekao kako je jedina alternativa pred srpskim narodom integracija s Rusijom i ulazak u euroazijsku  uniju.

“Naša sudbina je vezana za sudbinu Rusije. Naš mali čamac treba da vežemo za veliki ruski brod, kako ne bismo potonuli i da bismo se sačuvali” rekao je Šešelj.

Rusija kao alternativa

Po njemu, “srpski narod nikada neće dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet majke Rusije, a Krim nikada neće biti sastavni deo Ukrajine”.

Govoreći o odnosima u regionu, Šešelj je kazao da su “nemogući prijateljski odnosi sa Hrvatskom, dok se ne oslobodi [bivša samozvana] republika srpska krajina”, dodao da se SRS zalaže za očuvanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i da je uvjeren kako će srpski narod “oboriti režim Mila Ðukanovića u Crnoj Gori”.

Najavio je i kako će SRS “srpsku Crnu Goru uvesti u jednu državu celog srpskog naroda”.

Na skupu su istaknute zastave s granicama “velike Srbije”, stranačke i zastave s likom Šešelja, srpske zastave, stranačka obilježja.

Šešelj je u dvoranu ušao uz zvuke pjesme “Sprem'te se, sprem'te četnici”, a skup je počeo intoniranjem himni Srbije i Rusije.

Izvor: Agencije