Sessions: Žalit ćemo se na obustavu Trumpove uredbe o imigraciji

Trumpovu uredbu, kao i njenu drugu verziju, blokirali su sudovi u februaru i martu (Arhiva)

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions žalit će se na odluku suda koji je u četvrtak potvrdio obustavu protuimigracijske uredbe predsjednika Donalda Trumpa i borit će se da vrati na snagu zabranu ulaska u SAD državljanima šest većinski muslimanskih zemalja.

Američko pravosuđe u četvrtak je potvrdilo obustavu protuimigracijske uredbe predsjednika Donalda Trumpa i zadalo mu novi udarac odbacivši jednu od njegovih najosporavanijih mjera.

Sessions: ‘Uredba u skladu s ovlastima’

Sessions je najavio da će se Ministarstvo žaliti Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država i poručio je da je uredba koju je Trump potpisao “u skladu s njegovim zakonskim ovlastima kako bi nacija bila sigurna”, prenosi Hina.

“Predsjednikova dužnost nije prihvaćati ljude iz zemalja koje sponzoriraju ili pružaju utočište terorizmu sve dok on ne odluči da oni mogu biti valjano provjereni i da nisu sigurnosna prijetnja Sjedinjenim Državama”, rekao je Sessions.

“Pobijedili smo”, glasi tvit Omara Jadwata, odvjetnika udruga koja smatraju da je Trump samovoljno usmjerio svoju uredbu protiv muslimana i tako prekršio Ustav, nakon što je pravosuđe potvrdilo obustavu uredbe.

“Kongres je dao predsjedniku velike ovlasti za zabranu ulaska stranaca, ali te ovlasti nisu apsolutne”, napisao je u odluci sudija Roger Gregory, predsjednik Apelacionog suda Richmonda.

Nepopravljive posljedice za ljude u SAD-u

U odluci se dodaje da te ovlasti ne mogu biti bez kontrole i da se predsjednik “poslužio uredbom koja donosi štetne nepopravljive posljedice za osobe u cijeloj zemlji”.

Ustav Sjedinjenih Država zabranjuje vjersku diskriminaciju.

Trumpovu uredbu, kao i njezinu drugu verziju, blokirali su sudovi u veljači i ožujku, a Trump je komentirao da su te dvije obustave dokazi ispolitiziranosti pravosuđa.

U drugoj verziji uredbe Irak je uklonjen sa spiska zemalja čiji državljani 90 dana nisu trebali moći ući u Sjedinjene Države.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja – Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen – ostalo je na spisku.

Izvor: Agencije