Šest miliona Afrikanaca na rubu gladi

Kriza hrane u velikoj mjeri ostaje nezapažena, ističu humanitarci (AFP)

Više od šest miliona ljudi u Angoli, Lesotu, Malaviju i Zimbabveu su pod rizikom od znatnog manjka hrane, zbog ponavljanja ciklusa suša i poplava, upozorila je Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Ističe se da brine to što ova kriza hrane u velikoj mjeri ostaje nezapažena, a apeli IFRC-a donatorima za finansijsku pomoć toj regiji nailaze na ograničenu podršku, prenosi Reuters.

Ponavljanje ciklusa suša i poplava uništava usjeve, stoku i ugrožava snabdijevanje ispravnom vodom za piće, pa su malarija, kolera i dijareja uobičajena pojava, ističe Aleksander Mateu, regionalni predstavnik IFRC-a za jug Afrike.

U Lesotu kriza hrane pogađa 725.000 ljudi, ili oko 40 posto stanovništva. U Malaviju su ugrožena gotovo dva miliona ljudi, u Angoli više od 1,8 miliona, a u ruralnim oblastima Zimbabvea 1,6 miliona ljudi.

HIV – dodatni problem

Brojnost neuhranjene djece se u ovim zemljama povećava. U nekim oblastima ih je za 50 posto više nego prošle godine.

Situaciju pogoršava i to što je veliki procenat stanovništva u navedenim zemljama zaražen virusom HIV. U ovom regionu živi čak oko 34 posto ukupnog broja zaraženih tim virusom u svijetu.

U IFRC-u napominju da manjak hrane može potkopati napore da se suzbije širenje HIV-a u zemljama na jugu Afrike jer se mučnina, koju izazivaju antiretroviralni lijekovi, dodatno pogoršava kad je stomak prazan, pa mnogi zaraženi ne žele da ih koriste.

IFRC ističe nužnost široke, koordinirane akcije između vlada, privrednih subjekata, humanitarnih i organizacija za razvoj, međutim, od jesenas tražene sume za finansiranje programa IFRC-a u Lesotu, do sada je prikupljeno samo 17 posto, a od sume tražene za Angolu svega četiri posto.

Donatori su nešto bolje reagirali na apele za sredstva potrebna za Malavi i Zimbabve.

Za ove zemlje je dosad prikupljeno 57, odnosno 33 posto traženih sredstava.

Izvor: Agencije