Šest policajaca optuženo za smrt Afroamerikanca

Jedan policajac je optužen za drugostepeno ubistvo, dok su protiv ostalih podignute optužnice za manje teška djela (AP)

Porota u Baltimoreu je odlučila da će protiv šestero policajaca iz tog grada biti podignuta optužnica zbog smrti Afroamerikanca Freddieja Graya, koji je preminuo od ozljeda zadobivenih tijekom uhićenja prošlog mjeseca, priopćila je državna tužiteljica Marilyn Mosby.

Šesterica policajaca su prethodno bili osumnjičeni, a sada su i službeno optuženi za smrt 25-godišnjeg Graya, koji je u travnju zadobio tešku ozljedu kičmene moždine u predjelu vrata dok se nalazio u zadnjem dijelu policijskog kombija, od čega je tjedan dana kasnije i preminuo, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Državna tužiteljica Mosby je izjavila da je porota zaključila kako postoje osnovani razlozi za službenu optužnicu protiv policajaca, dodavši da se očekuje da će se oni na sudu pojaviti 2. srpnja radi čitanja optužnice.

Ignorirani zahtjevi za medicinsku pomoć

Ona je dodala da je Freddieju Grayu slomljen vrat kad su mu policajci stavljali lisice i naglavačke ga ubacili u policijski kombi, kao i da su njegovi ponovljeni zahtjevi da mu bude pružena medicinska pomoć ignorirani.

Od šesterice policajaca jedan je optužen za drugostupanjsko ubojstvo, dok su protiv ostalih podignute optužnice za manje teška djela.

Nakon smrti Graya u Baltimoru su organizirani višednevni prosvjedi protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Izvor: Agencije