Seul: ‘Napad’ Pjongjanga na predsjedničku palatu je ‘djetinjarija’

Izvor: [YouTube/stimmekoreas]

Južna Koreja je osudila vojne vježbe Sjeverne Koreje, čiji je cilj simulacija napada na Južnu, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva za ujedinjenje.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u nedjelju je rukovodio vojnom vježbom bataljona za specijalne operacije, izvještavaju državni mediji.

Fotografije objavljene u sjevernokorejskim novinama Rodong Sinmun čini se da prikazuju maketu južnokorejske predsjedničke rezidencije kao metu.

“Odlično obavljeno, neprijateljske snage se neće imati gdje sakriti i neće moći pružiti nikakav otpor”, navodno je rekao Kim nakon posmatranja vježbe, izvještava sjevernokorejska državna medijska kuća KCNA.

‘Gerilska’ invazija

U izvještaju se konkretno navodi Južna Koreja kao meta, a Kim je savjetovao “gerilsku” invaziju na ovu zemlju.

Južnokorejski zvaničnici su osudili ovu vježbu, nazvavši je “djetinjarijom”, čiji je cilj pokazati da je sjevernokorejski sistem ostao snažan u odnosu na južnokorejsku unutrašnju situaciju.

Vlasti Sjeverne Koreje su objavile videosnimak na kojem se vidi kako tamošnje specijalne jedinice u vježbi simuliraju napad na Plavu kuću – službenu predsjedničku rezidenciju Južne Koreje.

Izvor: Agencije