Seul: Pjongjang ima dovoljno plutonija za deset atomskih bombi

Kim Jong-un izjavio je da su u toku posljednje pripreme za testiranje interkontinentalne balističke rakete (EPA)

Sjeverna Koreja sada posjeduje dovoljno plutonija da napravi deset nuklearnih bombi, saopćile su vlasti Južne Koreje deset dana nakon što je Pjongjang naveo da će uskoro testirati interkontinentalnu raketu.

Mnogi stručnjaci smatraju da će Sjeverna Koreja, koja je 2016. provela dvije nuklearne probe i lansirala nekoliko balističkih raketa, udvostručiti ove godine napore da postigne cilj, odnosno sposobnost da lansira nuklearnu bombu na američki kontinent, javlja Beta.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je danas da sjeverni susjed najvjerovatnije ima gotovo 50 kilograma plutonija u vojne svrhe, a to je dovoljna količina za 10 bombi.

Posljednje pripreme

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je u novogodišnjoj poruci da su u toku posljednje pripreme za testiranje interkontinentalne balističke rakete.

Analitičari su podijeljeni po pitanju stvarne mogućnosti Sjeverne Koreje da razvija nuklearno oružje, jer nikada nije uspela da uspješno lansira interkontinentalnu balističku raketu.

Zbog tih proba, Sjevernoj Koreji su još ranije uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama Ujedinjenih naroda Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Izvor: Agencije