Seul Pjongjangu: Platit ćete visoku cijenu

Južna Koreja navela da je spremna presresti rakete iz Sjeverne Koreje (EPA)

Ministarstvo odbrane Južne Koreje izdalo je saopćenje u kojem je navelo da je spremno presresti rakete iz Sjeverne Koreje.

Sličnu objavu nešto ranije izdala je i Vlada Japana.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane iz Seula potvrdio je kako je njegova zemlja svjesna aktivnosti na sjeveru u lansirnoj stanici Dongchang-ri.

U Južnoj Koreji su na oprezu od utorka kada je Pjongjang obavijestio Međunarodnu pomorsku organizaciju o svojoj namjeri da u periodu između 8. i 25. februara lansira satelit.

Ukoliko zaista dođe do lansiranja, to bi predstavljalo kršenje međunarodnih obaveza i rezolucije Ujedinjenih naroda.

Iz Južne Koreje upozoravaju da će Pjongjang platiti “visoku cijenu” ukoliko ne odustane od lansiranja satelita.

Rat bez mirovnog sporazuma

U isto vrijeme, Sjevernu Koreju tek treba kazniti međunarodna zajednica zbog prošlomjesečnog testiranja “hidrogenske” bombe.

Kada je riječ o planovima Sjeverne Koreje da izvrši prvo raketno lansiranje od 2012. godine, glasnogovornik Južnokorejskog ministarstva odbrane Moon Sang-gyun je kazao: “Vojska je pojačala spremnost kada je u pitanju protivzračna odbrana. Stoga, možemo presresti rakete ili bilo kakve krhotine koje budu padale na našu teritoriju ili more.”

Moon je, također, otkrio da Južna Koreja sa Sjedinjenim Američkim Državama vrši monitoring dešavanja vezanih za eventualno lansiranje sa sjeverne strane granice.

Blizu 30.000 američkih vojnika stacionirano je na poluotoku još od Korejskog rata koji je trajao od 1950.  do1953. godine, a okončan je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije