Seul podigao stepen pripravnosti na najviši nivo

Sjeverna Koreja, Vojska, Tenkovi, Vojna parada
Posljednjih sedmica Sjeverna Koreja ispalila je dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni test (EPA)

Južna Koreja podignula je stupanj pripravnosti na najvišu razinu, uoči još jedne važne godišnjice koju će Sjeverna Koreja obilježiti idućih dana, i to s velikom koncentracijom vojske na obje strane granice.

Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja izjavio je da će Sjeverna Koreja u utorak 25. travnja obilježiti 85. godišnjicu osnivanja Narodne armije.

To uključuje i vojne vježbe, istovremeno s održavanjem južnokorejsko-američkih vojnih vježbi koje će biti održane do kraja travnja, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Situacija je takva da je puno ekipa za vježbe koncentrirano u Sjevernoj Koreji, a puno strateških sredstava je smješteno na Korejskom poluotoku zbog vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a. Pažljivo pratimo situaciju”, rekao je on.

Pjongjang: Stanje ‘izuzetno opasno’

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da je stanje na Korejskom poluotoku “izuzetno opasno”, zbog američkih nuklearnih ratnih manevara, koji imaju za cilj da “gaze sjevernokorejski suverenitet i pravo na opstanak”.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oštar stav prema sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, koji je nastavio raditi na nuklearnim i raketnim programima unatoč sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su u četvrtak Sjedinjene Američke Države da bi Pjongjang mogao izvršiti “supermoćni preventivni napad”, nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio da SAD razmatra načine za izvršavanje pritiska na tu zemlju zbog njezinog nuklearnog programa.

Izvor: Agencije