Seul: Potezi SAD-a tek nakon našeg pristanka

Južnokorejski čelnik ranije je rekao da je američki predsjednik obećao zatražiti odobrenje Seula prije bilo kakve akcije protiv Sjeverne Koreje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump “ni pod kakvim okolnostima” ne bi trebao pokrenuti vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje bez pristanka vlade u Seulu, izjavila je predsjednica južnokorejske vladajuće Demokratske partije Choo Mi-ae.

“Predsjednik Trump često naglašava da stavlja sve opcije na sto. Želimo se uvjeriti da opcija još jednog rata nije na stolu”, rekla je Choo tokom posjete Washingtonu.

Napomenula je da “ni pod kojim okolnostima” SAD ne bi trebao upotrijebiti vojnu opciju bez pristanka Južne Koreje, prenio je Reuters.

“Moramo tražiti mirno rješavanje stvari na svaki dostupan način”, rekla je Choo.

‘Svjetska prijetnja’

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošle sedmice da je SAD spreman upotrijebiti cijeli obim vojnih snaga za zaustavljanje sjevernokorejskog napada, ali i da je usredotočen na korištenje “svih raspoloživih alata bez vojne akcije” kako bi se spriječio sukob.

“Sjeverna Koreja je svjetska prijetnja koja zahtijeva svjetsku akciju”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom za vrijeme posjete Južnoj Koreji.

Moon Jae-in ranije je rekao da je Trump obećao zatražiti odobrenje Seula prije bilo kakve akcije protiv Sjeverne Koreje, koja ima atomsko oružje.

Trumpova nedavna agresivna izjava o korištenju vojnih mogućnosti istakla je njegovu riješenost da se suprotstavi prijetnji sjevernokorejskog atomskog oružja i programa projektila.

“Ipak, ne izgleda da je iznesena s namjerom preduzimanja vojne akcije”, rekao je Moon.

Moon je pozvao Sjevernu Koreju da ne provocira dalje, rekavši da će se, ako ustraje u razvijanju nuklearnog oružja, suočiti s još oštrijim sankcijama, koje ta siromašna država neće biti u stanju podnijeti.

Izvor: Agencije