Seul prihvatio poziv Pjongjanga na pregovore

Vlada Pjongjanga predložila da se sastanak održi 26. novembra (Reuters)

Južna Koreja prihvatila je ponudu Sjeverne Koreje za razgovore na visokom nivou sljedeće sedmice, izvijestila je južnokorejska državna agencija Yonhap u petak.

Vlada Sjeverne Koreje predložila je da se sastanak održi 26. novembra u selu gdje je potpisano primirje, na militariziranoj granici između dviju zemalja.

Bit će to prvi sastanak na nivou vlada s ciljem ublažavanja napetosti između hladnoratovskih suparnika, jer su se dvije strane dogovorile o poboljšanju odnosa nakon oružanog obračuna u augustu.

Jug je razgovore predložio u nekoliko navrata nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre 25. augusta. Dvije strane su razmijenile topničku paljbu poslije eksplozija mina u demilitariziranoj zoni.

Zamrznuti odnosi

Sjeverna Koreja je izrazila žaljenje zbog incidenta s nagaznim minama, u kojem su ranjeni južnokorejski vojnici. Jug je saopćio da je izraz žaljenja Sjevera na nivou izvinjenja, što je Pjongjang naknadno demantirao.

Kao dio sporazuma u augustu, posljednjih mjesec dana se održavaju susreti porodica razdvojenih tokom Korejskog rata 1950 – 1953. Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još u ratu, jer je sukob završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Odnosi između susjeda bili su gotovo zamrznuti od 2010. godine, kada je potonuo južnokorejski ratni brod. Tada je poginulo 46 mornara, a Seul je za incident okrivio Sjever. Pjongjang je demantirao bilo kakvu umiješanost.

Kasnije te godine, Sjeverna Koreja je bombardirala otok u Južnoj Koreji, kada su ubijene četiri osobe.

Izvor: Al Jazeera