Seul: SAD treba naše odobrenje za akciju u S. Koreji

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je u četvrtak kako je američki predsjednik Donald Trump obećao zatražiti odobrenje Seula prije bilo kakve akcije protiv Sjeverne Koreje koja ima atomsko oružje.

Trumpova nedavna agresivna izjava o korištenju vojnih mogućnosti istakla je njegovu riješenost da se suprotstavi prijetnji sjevernokorejskog atomskog oružja i programa projektila.

Ipak, ne izgleda da je iznesena sa namjerom poduzimanja vojne akcije, rekao je Moon na konferenciji za novinare kojom je obilježio prvih 100 dana na dužnosti.

Crvena crta

On je rekao kako će Sjeverna Koreja „prijeći crvenu crtu“ ako stavi atomsku bojnu glavu na interkontinentalni balistički projektil.

„Smatrat ću da Sjeverna Koreja prelazi crvenu crtu ako ponovo ispali interkontinentalni balistički projektil i stavi na vrh projektila atomsku bojnu glavu“, rekao je Moon.

Moon je pozvao Sjevernu Koreju da ne provocira dalje rekavši kako će se, ako ustraje u svojem razvijanju nuklearnog oružja, suočiti s još oštrijim sankcijama koje ta siromašna država neće biti u stanju podnijeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije