Seul tvrdi da je ubijen ministar prosvjete S. Koreje

Kim Jong-un je pogubio i smijenio velik broj režimskih čelnika, najvjerovatnije kako bi ojačao svoju vlast (EPA)

Sjevernokorejski ministar prosvjete je pogubljen, a još dvojica čelnika režima u Pjongjangu su upućena na preodgoj, objavio je u srijedu Seul, potvrdivši informacije o novoj “čistki” Pjongjanga.

“Ministar prosvjete Kim Yong-jin je smaknut”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja Jeong Joon-hee.

Kim Yong-jin je bio u rangu potpredsjednika vlade.

Pod optužbom da je “antipartijski i antirevolucionarni agitator”, Kim Yong-jin je strijeljan u srpnju, dodao je drugi neimenovani dužnosnik južnokorejskog Ministarstva.

Južnokorejsko Ministarstvo je usto izvijestilo da su dvojica sjevernokorejskih čelnika upućena na preodgoj, među njima i Kim Yong-chol, visoki dužnosnik za međukorejske poslove.

Među pogubljenima i Kimov ujak

Otkako je krajem 2011. godine na dužnosti naslijedio oca, Kim Jong-un je pogubio i smijenio velik broj režimskih čelnika, najvjerojatnije kako bi ojačao svoju vlast.

Sve su češće i neprovjerene informacije o čistkama koje provodi.

Najveću pozornost javnosti privuklo je pogubljenje Kimovog utjecajnog ujaka Jang Song-thaeka u prosincu 2013. godine, pod optužbom za izdaju i korupciju.

U utorak je južnokorejski dnevnik JoongAng Ilbo izvijestio o pogubljenju dvojice visokih sjevernokorejskih dužnosnika početkom kolovoza, zbog neposluha vođi Kimu.

Izvor: Agencije