Seul za povjerljive informacije S. Koreje plaća 860.000 dolara

Žitelji Sjeverne Koreje koji žele da prebjegnu riskiraju da budu uhvaćeni i vraćeni, nakon čega im slijedi odlazak u zatvor (Reuters)

Prebjegli iz Sjeverne Koreje koji raspolažu povjerljivim državnim informacijama od Južne Koreje bi mogli da dobiju i do 860.000 dolara, saopćile su vlasti Južne Koreje.

Novinska agencija Yonhap prenosi da je četverostruko uvećanje nagrade, prvo u posljednjih dvadeset godina, namijenjeno motiviranju pripadnika sjevernokorejske elite da promjene stranu.

Ministarstvo ujedinjenja je u saopćenju navelo da će najviše nagraditi one koji raspolažu informacijama koje doprinose sigurnosti Južne Koreje, ali će novac dobiti i oni koji u tu zemlju stignu vojnim avionom ili brodom. Nešto manje nagrade namijenjene su onima koji prebjegnu oklopnim vozilom, tenkom ili raketnim sistemom na navođenje, prenosi Beta.

Rizik od bijega

“Jedan od glavnih razloga zbog koga ljudi oklijevaju da prebjegnu je taj što brinu od čega će živjeti nakon što stignu ovdje. Planirane promjene donekle olakšavaju tu brigu”, izjavio je neimenovani zvaničnik južnokorejske vlade.

Žitelji Sjeverne Koreje koji žele da prebjegnu moraju da pređu granicu sa Kinom, gdje riskiraju da budu uhvaćeni i vraćeni, nakon čega im slijedi odlazak u zatvor. Mnogi se oslanjaju na krijumčare ljudi, koji često traže velike sume novca.

Jedan od onih koji su uspješno prebjegli kaže da bi veća nagrada mogla da ohrabri one na visokim pozicijama koji razmatraju mogućnost da izdaju svoju zemlju.

“Važno je proturiti ovu informaciju, kako bi više Sjevernokoreanaca moglo da donese odluku o odlasku”, rekao je neimenovani prebjeg agenciji Yonhap.

Izvor: Agencije