Sevkas Derman – internacionalna grupa iz Beča koja promoviše sevdah

Okupiti umjetnike oko ideje sevdaha, obzirom na različitosti kulture, jezika i tradicije je bio pravi izazov na početku ovog projekta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kulturne granice između naroda i civilizacija nikad se nisu više prožimale kao danas kada živimo u globalnom društvu koje je dodatno isprepleteno migracijama. Ovo prožimanje se na najbolji način osjeti kroz muziku gdje svjedočimo spajanju različitih stilova i formi pri čemu nastaju novi muzički izrazi.

Kroz muziku možemo spoznati dušu svakog naroda jer kroz ovu umjetnost narod je opjevao svoju prošlost, događaje, detaljno je prikazana tradicija, kultura, mentalitet…

Saradnja mladih i talentovanih umjetnika sa tri kontinenta okupljenih u Beču dovela ih je do jednog inspirativnog projekta. Od bosanskih sevdalinki, perzijskih melosa, melodija pod utjecajem džeza pa do orijentalnih ritmova i svojih aranžmana, grupa Sevkas Derman spaja te komponente u jednu jedinstvenu harmoniju.

Sevkas Derman je grupa od devet članova koja je osnovana 2017. godine u Beču

Ovu multinacionalnu i multireligijsku grupu čine visokoobrazovane mlade osobe raznih zanimanja iz Bosne i Hercegovine, Senegala, Egipta, Irana i Srbije. Elnur Mujezinović i Ibrahim Zukić su vokali, Anel Ahmetović svira harmoniku. Miloš Vukadinović dolazi iz Srbije i svira klarinet kao i Saead Borna iz Irana. Također iz Irana dolazi Elnaz Rosthkhari koja svira instrument santur, dok je Muamer Džanković zadužen za menadžerisanje projekta.

Cheikh Ndao je iz Senegala i svira bas gitaru, a Sheriff Abdolla iz Egipta zadužen je za perkusije, što je specifični oblik kucanja ili udaranja i na kraju Adnan Sejdić je na bubnjevima.

Zanimljivo je istaknuti kako su došli na ideju naziva grupe „Sevkas Derman“. Riječ sev je skraćenica od sevdalinke, riječ kas ima značenje kaside, a riječ derman znači lijek. Njihova želja je da sevdalinkom i kasidom pozivaju na dobro, da njihov rad, odnosno muzika bude lijek za srce, dušu i tijelo slušalaca. 

Koncert Sevkas Derman-a u Beču: aplauzi, smijeh i suze

Kao što je sastav ove grupe internacionalni tako je i njihova publika na nedavnom koncertu u Beču bila raznovrsna. Pred  prepunom salom na Prateru u drugom bečkom okrugu, održali su premijerni koncert grupe Sevkas Derman.

Na pitanje šta je Sevkas Derman i šta ovu grupu čini tako posebnom Anel Ahmetović za Al Jazeeru kaže da je Sevkas Derman grupa od devet članova koja je osnovana 2017. godine u Beču.

„Karekterističan zvuk, saradnja mladih i talentovanih umjetnika grupe Sevkas Derman dovodi do jednog inspirativnog projekta. Od bosanskih sevdalinki, perzijskih melosa, melodije pod utjecajem džeza pa do orijentalnih ritmova i svojih aranžmana, grupa Sevkas Derman spaja sve te komponente u jednu harmoniju.“

„Naši cijevi su nuđenje alternative mladima na polju kulture i afirmiranje zapostavljenih vrijednosti zajedničkih druženja, zajedničke tradicije“, poručuje Ahmetović.

Povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine ova grupa je bila dio svečanog programa u Beču

O  reakcijama publike na njihov rad, repertoar koji izvode i različitostima među članovima Elnur Mujezinović kaže da je publiku posebno dojmilo to što ovu grupu čine umjetnici sa tri kontinenta.

„Osvrnemo li se na naš premijerni koncert i naš dosadašnji rad, reakcija publike je izvanredna i pozitivna. Također, ono što oduševljava našu publiku, pored izbora repertoara i naših sopstvenih aranžmana, je to što naš sastav čine umjetnici sa tri različita kontinenta.“

Muzika kao univerzalni jezik

Okupiti umjetnike oko ideje sevdaha, obzirom na različitosti kulture, jezika i tradicije je bio pravi izazov na početku ovog projekta.

„Anel je taj koji je isključivi krivac za okupljanje ovako šarolike ekipe. Naime, vođen iskustvom, nizom poznanstava te saradnjom sa osobama sa muzičke akademije u Beču, okuplja orkestar koji, iako govorimo različitim jezicima funkcioniše, jer imamo jedan univerzalni jezik, a to je muzika koja nas vodi i spaja“, kaže Mujezinović.

„Ova grupa se sastoji od muzičara različitih kultura, ali istog jezika, a to je muzika. Ono što je mene zainteresovalo je sličnost muzike iz Irana, odakle ja dolazim i muzike Balkana, Bosne, koje imaju neku povezanost i na kraju ih mi i spajamo u jedno. Kako reče jedna Njemica iz naše publike, ova grupa ima potencijal da postane omiljena i voljena, baš zbog njene kreativnosti i fleksibilnosti“, kaže Elnaz Roshthari.

„Naš projekat Sevkas Derman na početku je bio nešto što je interesantno i drugačije nego projekti čiji sam dio bio do sada. Našim razvojem i nakon premijernog koncerta, te reakcija i feedbacka od publike, moj cilj je pustiti note naše muzike u cijeli svijet, učiniti je svjetskom. Orijentalne, perzijeske, bosanske melodije spojiti sa zapadnim, uspostaviti harmoniju… i da, to je to“, kaže Saeid Borna.

Povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine ova grupa je bila dio svečanog programa u Beču. Članovi grupe Sevkas Derman trenutno rade na pripremi novog koncerta na proljeće na kojem planiraju predstaviti svoj prvi CD.

Izvor: Al Jazeera