Seymour Hersh: Ubistvo Bin Ladena je fantazija

Sami A. u Njemačku je stigao na studij, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u kampovima Al-Kaide u Afganistanu, gdje je postao Bin Ladenov tjelohranitelj (AP)

Svijet nije sigurniji 15 godina nakon invazije na Afganistan, predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama, a ubistvo Osame bin Ladena nije mnogo promijenilo rat, rekao je za Al Jazeeru veteran novinarstva Seymour Hersh povodom pet godišnjice ubistva čelnika Al-Kaide.

Čelnik Al-Kaide je ubijen u akciji američkih snaga u pakistanskom Abbottabadu 2011, u događaju koji je “fantazija”, navodi Hersh.

“Predsjednik je ovlastio ubistvo i [mornaričke] Foke su zaista ubile Bin Ladena. Sve ostalo što se desilo poslije je neka vrsta fantazije, to je Lewis Carroll (autor Alise u zemlji čuda)”, rekao je Hersh.

“Ali se čini da ubistvo Bin Ladena nije mnogo promijenilo rat”.

Hersh je rekao da se SAD pati da pobijedi u najdužem ratu vođenom u historiji te zemlje.

“Amerikanci su proglasili rat protiv terorizma i pogledajte gdje smo sada… 15 godina kasnije se i dalje borimo u Afganistanu”.

Istaknuti američki novinari, poznat po otkrivanju američkih ratnih zločina u Vijetnamu, kazao je da je SAD krio ključne činjenice o akciji u kojoj je ubijen čelnik Al-Kaide.

CIA je saopćila da je misija u Pakistanu bila “kulminacija višegodišnjih kompleksnih, detaljnih i izuzetno naprednih obavještajnih operacija i analiza”, u nizu poruka objavljen u ponedjeljak na društvenoj mreži Twitter, gdje je operacija opisana kao “značajna pobjeda” u ratu protiv Al-Kaide.

‘Netačne informacije’

CIA je “uživo objavljivala poruke na Twitteru” u vezi sa vojnom akcijom u kojoj je prije pet godina ubijen Bin Laden, čime je izazvala ruganje i satiru mnogih korisnika te društvene mreže.

Ključno je to što su američki zvaničnici naglasili da pakistanska vlada i obavještajne službe nisu bili informirani o operaciji, što je tvrdnja koju Hersh osporava.

“Imali smo nezadovoljnog pakistanskog obavještajca koji je došao u našu ambasadu na ljeto 2010. i rekao nam: ‘Bože moj! Pakistanci su parkirali ovog čovjeka u ovaj grad'”, kazao je Hersh.

“Mi [SAD] smo u konačnici razradili i postigli sporazum i dogovore sa pakistanskim vojnim i obavještajnim službama, kako bismo uz njihovu pomoć krenuli u akciju i uklonili tog čovjeka”.

“Ideja da je on tamo bio bez znanja pakistanske obavještajne službe, posebno ISI-ja, i pakistanske vojske je jednostavno komična”.

Hersh je rekao da su greške administracije Georga Busha nastavljene da se čine i u mandatu trenutnog američkog predsjednika Baracka Obama, navevši njegovo trajno korištenje bespilotnih letjelica i učešće u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije