Sharp obustavlja brojne aktivnosti u Evropi

Sharp je posljednjih godina prošao kroz težak period i još se nalazi u fazi oporavka (AFP)

Japanska elektronska kompanija Sharp obustavit će više aktivnosti u Evropi, među kojima su i one vezane za sektor televizijskih aparata, zbog nezadovoljavajuće rentabilnosti, prenose agencije.

Sharp, koji je pionir u proizvodnji LCD monitora baziranoj na tehnologiji tečnih kristala, na „Starom kontinentu“ ostvaruje svega osam posto prihoda sa inostranog tržišta, a kao posljedica najnovije odluke, uslijedit će i gašenje najmanje 300 radnih mjesta, prenosi AFP pozivajući se na pisanje japanskog ekonomskog lista Nikkei.

Kompanija namjerava svoju tvornicu televizora u Poljskoj prodati tajvanskoj grupaciji TPV Technology, kojoj će i odobriti da nastavi s prodajom TV aparata pod markom Sharp.

Na taj način, tržišni udio Sharpa u Evropi past će na svega 1,6 posto.

Zajedničko poduzeće

Kompanija, također, namjerava napustiti i sektor solarnih parkova u Evropi i povući se iz zajedničkog poduzeća sa italijanskom kompanijom Enel, kojoj će svoj udio prodati za blizu 22 miliona eura.

Kako navodi isti izvor, Sharp je posljednjih godina prošao kroz težak period i još se nalazi u fazi oporavka, a u budućnosti se želi posvetiti svojim unosnijim tržištima, kao što su Japan, Azija i SAD.

Izvor: Agencije