Shiffrin pobjednica slaloma na Sljemenu

Shiffrin je slavila s vremenom od 2:01,73 minute, što je čak 1,19 sekundi brže od drugoplasirane Šveđanke Fride Hansdotter (AP)

Mlada, 17-godišnja Amerikanka Mikaela Shiffrin pobjednica je slaloma skijašica za Svjetski kup na Sljemenu, ona je do svoje druge pobjede u karijeri stigla s najboljim vremenom u obje vožnje, prenosi Hina.

Shiffrin je slavila s vremenom od 2:01,73 minute, što je čak 1,19 sekundi brže od drugoplasirane Šveđanke Fride Hansdotter, dok je treće mjesto zauzela Kanađanka Erin Mielzynski sa 1,76 sekundi slabijim vremenom.

“Često dobivam poruke podrške od Janice Kostelić i sada mi je neizmjerno drago što sam slavila u njezinome rodnome gradu. Janicu sam gledala kada sam bila dijete, upoznala sam je i mislim da je jednostavno fenomen u skijanju”, kazala je nakon pobjede na sljemenskome slalomu Svjetskog kupa Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Tek 17-godišnja Amerikanka Shiffrin najmlađa je pobjednica slaloma na Sljemenu.

Snježna princeza

“Ja sam još uvijek vrlo mlada, osjećam se kao da imam manje od 17 godina, pa ne mogu biti kraljica, možda princeza. Dobila sam krunu i plašt, na kojoj će mi ipak biti zavidne sve prijateljice, no ne znam je li to za Kraljicu maturalne večeri ili Noć vještica. Možda će ova moja pobjeda u Zagrebu privući više interesa za skijanje u SAD-u, a ja ću sigurno privlačiti više pažnje medija”, kazala je simpatična Mikaela, koja je lani na sljemenskome slalomu odustala.

Drugoplasirana Šveđanka Frida Hansdotter u svom sedmom zagrebačkom nastupu po prvi puta se domogla postolja.

“Bio je i red, pa tu sam nastupila čak sedam puta i dosad sam uspjela biti samo peta. Sada sam iskoristila svoj dobar dan, odličnu stazu koja je bila fenomenalna priređena i dio svog dobroga rezutata mogu zahvaliti i organizatorima. Već dugo dolazim u Zagreb i jedva čekam da mi i sljedeće godine puste pjesmu ‘Frida’ od Psihomodo Popa. Ova utrka je zbilja posebna i sada imam i dobar sportski rezultat za pohvaliti se”, izjavila je Šveđanka.

“Kako ne bih bila sretna, završila sam kao treća u svom trećem nastupu u Zagrebu, a u prethodna dva puta nisam došla ni do desete kapije. Ovo je zbilja fenomenalan osjećaj kada ulaziš u cilj, a u dolini vidiš svjetla milionskoga grada. Ovogodišnja sezona u slalomu je zbilja izjednačena, sve skijašice koriste činjenicu da nema dominantne Marlies Schild i možemo očekivati još iznenađenja”, rekla je na novinskoj konferenciji trećeplasirana Kanađanka Erin Mielzynski.

Vodeća skijašica u Svjetskom kupu, Slovenka Tina Maze, koja je bila druga nakon prve vožnje, u drugoj je vožnji odustala.

Ovom pobjedom Shiffrin je preuzela vodstvo u redoslijedu slalomašica sa 336 bodova, 24 više od druge Slovakinje Veronike Velez Zuzulove i 26 od treće Maze.

Šesnaestogodišnja Andrea Komšić je u svom prvom nastupu u Svjetskom kupu zauzela 48. mjesto u prvoj vožnji sa 8,55 sekundi zaostatka za Shiffrin, te je bila uspješnija od dvije skijašice koje su stigle do cilja, ali to nije bilo dovoljno za plasman u drugu vožnju.

Rezultati:
1. Mikaela Shiffrin (SAD)     
2. Frida Hansdotter (Šve)     
3. Erin Mielzynski (Kan)      
4. Nina Loeseth (Nor)         
5. Laurie Mougel (Fra)       
6. Maria Hoefl-Riesch (Njem)  
7. Bernadette Schild (Aut)    
8. Marie-Michele Gagnon (Kan) 
9. Resi Stiegler (SAD)        
10. Brittany Phelan (Kan)      

Poredak u slalomu:
1. Mikaela Shiffrin (SAD)         336
2. Tina Maze (Slo)                310
3. Veronika Velez Zuzulova (Svk)  305
4. Maria Hoefl-Riesch (Njem)      279
5. Tanja Poutiainen (Fin)         230
6. Maria Pietilae-Holmner (Šve)   212
7. Kathrin Zettel (Aut)           195
7. Frida Hansdotter (Šve)         195
9. Erin Mielzynski (Kan)          151
10. Michaela Kirchgasser (Aut)     121

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:
1. Tina Maze (Slo)               1139
2. Maria Hoefl-Riesch (Njem)      687
3. Kathrin Zettel (Aut)           597
4. Anna Fenninger (Aut)           450
5. Viktoria Rebensburg (Njem)     431
6. Mikaela Shiffrin (SAD)         426
7. Lindsey Vonn (SAD)             414
8. Julia Mancuso (SAD)            391
9. Tessa Worley (Fra)             355
10. Lara Gut (Švi)                 350

Izvor: Agencije