Shiffrin zlatna u veleslalomu, historijsko zlato Svindala u spustu

Za Svindala je ovo četvrta olimpijska medalja u karijeri, a drugo zlato (EPA)

Američka skijašica Mikaela Shiffrin opravdala je status velike favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu, dok je zlato u spustu u muškoj konkurenciji osvojio Norvežanin Aksel Lund Svindal. 

Shiffrin je do svog prvog zlata na Igrama u Južnoj Koreji, a drugog u karijeri (prije četiri godine u Sočiju bila je zlatna u slalomu), stigla s 39 stotinki prednosti ispred srebrne Norvežanke Ragnhild Mowinckel, odnosno 46 stotinki ispred brončane Talijanke Federice Brignone.

Ukupna pobjednica Svjetskog kupa prošle sezone i uvjerljivo vodeća skijašica u svijetu ove sezone nakon prve vožnje zauzimala je drugo mjesto s 20 stotinki zaostatka za vodećom, iskusnom Talijankom Manuelom Moelgg. No, u drugoj je vožnji pokazala mentalnu čvrstoću, odvezla utrku bez pogreške i stigla do nove pobjede.

Mowinckel u životnoj formi

Mowinckel je bila svjetska juniorska prvakinja u veleslalomu prije šest godina, a u Pyeongchangu je potvrdila kako se početkom ove godine nalazi u životnoj formi. Norvežanka je prije tri tjedna u Kronplatzu stigla do svog prvog pobjedničkog postolja u karijeri u ovoj disciplini zauzevši drugo mjesto, a isti je rezultat ponovila i u najvažnijoj utrci sezone.

Mowinckel je nakon prve vožnje držala četvrto mjesto, no uspjela je preskočiti obje Talijanke koje su bile ispred nje; osim Moelgg, nadmašila je i Brignone, koja je bila treća na polovici natjecanja.

Za Brignone je ovo prvo olimpijsko odličje u karijeri. Ta specijalistica za veleslalom svoj je potencijal naznačila još prije sedam godina osvajanjem srebra na svjetskom prvenstvu u Garmischu.

Najstariji osvajač zlata u historiji

Osvajanjem naslova olimpijskog pobjednika u spustu Svindal je postao najstariji osvajač olimpijskog zlata u alpskom skijanju u povijesti.

Iskusni 35-godišnji Svindal prošao je ciljem staze Jeongseon 12 stotinki brže od srebrnog sunarodnjaka Kjetila Jansruda, dok je broncu osvojio aktualni svjetski prvak u toj disciplini Švicarac Beat Feuz s 18 stotinki iza Svindala.

Za Svindala je to četvrta olimpijska medalja u karijeri, a drugo zlato. Bio je najbrži i u superveleslalomu u Vancouveru 2010., a na tim je Igrama osvojio još i srebro u spustu te broncu u veleslalomu. Dvostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa (2007, 2009), dvostruki svjetski prvak u spustu (2007, 2013) i osvajač dva mala “Kristalna globusa” u spustu, Svindal je postao prvi Norvežanin koji je osvojio olimpijski naslov u najbržoj alpskoj disciplini.

Četvrta olimpijska medalja za Jansruda

I Jansrud je osvojio svoje četvrto olimpijsko odličje. Prije četiri godine u Sočiju bio je brončani u spustu, dok je u superveleslalomu osvojio zlato. Uz to ima i srebro iz veleslaloma iz Vancouvera otprije osam godina.

Mlađi je Norvežanin imao veliku priliku osvojiti i zlato, ali je loše odradio posljednji terenski skok, koji ga je koštao završnog zaostatka od 12 stotinki.

Za Feuza, zlatnog s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u St. Moritzu, to je prvo olimpijsko odličje u karijeri.

Izvor: Agencije