Shinzo Abe u Pearl Harbouru bez izvinjenja

Shinzo Abe, Japan, Premijer, Havaji
Japanski premijer je položio vijenac na Nacionalnom groblju Pacifika (AP)

Japanski premijer Shinzo Abe obišao je nekoliko memorijskih centara na Havajima uoči posjeta Pearl Harbouru, gdje će odati počast žrtvama japanskog napada na tu luku prije 75 godina, ali se neće ispričati za napad, najavili su njegovi suradnici. 

Abe će Pearl Harbour obići u prisustvu američkog predsjednika Baracka Obame, što će biti prvi put da lideri dviju zemalja posjete bazu američke mornarice od napada, prenosi Tanjug svjetske medije.

Abe i Obama će se pomoliti za mrtve na mjestu napada, nakon summita na Havajima.

Japanski premijer se, nakon slijetanja, prvo uputio prema Nacionalnom groblju Pacifika, gdje je položio vijenac.

Obama posjetio Hirošimu

Nakon što je ranije ove godine Obama posjetio Hirošimu, Abe će obići Pearl Harbour tri tjedna nakon obilježavanja 75-godišnjice napada.

Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio Hirošimu, gdje je približno 150.000 poginulo kada je SAD bacio bombu 1945. godine.

Prvi japanski premijer koji je posjetio Pearl Harbour bio je Shigeru Yoshida koji je 1951. godine zastao na Havajima na putu do i od potpisivanja mirovnog sporazuma sa SAD-om u San Franciscu.

U napadu Japana na Pearl Harbour ubijeno je blizu 2.300 američkih vojnika, što je dovelo do ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat.

Izvor: Agencije