Sibirska hladnoća odnijela 50 života u Evropi

Niske temperature i snijeg predstavljaju veliki problem stanovništvu većeg dijela Evrope (Reuters)

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a dosad je zabilježeno 50 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici.

Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u prometu, navodi agencija.

U tom valu ekstremne hladnoće, koji su britanski mediji prozvali “zvijer s istoka”, Nizozemci “sibirskim medvjedom”, Šveđani “snježnim topom”, dok su Francuzi odabrali naziv “Moskva – Pariz”, od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi. Po jedna osoba umrla je od hladnoće u Srbiji i Sloveniji.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine spustila na minus 21 stupanj, u Luebecku na sjeveru Njemačke na minus 20, na jugu Poljske na minus 19, u belgijskom Liegeu na minus 18, a u okolici Londona na minus 10.

U švicarskom Glattalpu, koji se nalazi na 1.850 metara nadmorske visine, zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzijevih.

Problemi u prometu

U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Skandinaviji i na Balkanu snijeg i poledica izazvali su velike poteškoće u prometu.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu, pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak isporučeno je 666,8 milijuna prostornih metara plina.

Austrijski tabloid Oesterreich dodijelio je nagradu za “najledeniji posao u Austriji” Ludwigu Rasseru i Norbertu Daxbacheru, uposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku, koja se nalazi na 3.109 metara nadmorske visine, a koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja treba im približno sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće iznosi približno minus 60.

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, te u Albaniji, Velikoj Britaniji, Irskoj i na sjeveru Portugala.

Izvor: Agencije