Šićki brod: Veterani ne odustaju od blokade, odbili sastanak s ministrom

Zbog protesta bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog Vijeća Odbrane i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod u Tuzli dok je raskrsnica magistralnih puteva M4 i M-17 u mjestu Karuše, prohodna, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Na izmaku je treći dan boračkih protesta, od kada je blokiran saobraćaj u Šićkom Brodu i propuštaju se samo sanitetska vozila, navodi agencija Anadolija.

Uprkos niskim temperaturama zraka, borci namjeravaju istrajati u tri zahtjeva, odnosno zahtijevaju registar boraca, boračke naknade i prestanak finansiranja boračkih udruženja. 

Na njihov zahtjev da dođe na razgovore, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević otišao u Tuzlu i zatražio da bivši borci izaberu delegaciju od pet članova i dođu na razgovor s njim. Novi policijski komesar Tuzlanskog kantona Dževad Korman, koji je posredovao u pokušaju organiziranja razgovora, izjavio je kako su prosvjednici sa petlje Šićki Brod odbili otići u Tuzlu na sastanak.

Rekli su kako ne žele susret sa ministrom dok ne obeća da će Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana, kako je istaknuto jučer na konferenciji za novinare održanoj nakon vanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu. 

Tokom četvrtka pripadnici kantonalnog MUP-a pokušali su razgovorom privoljeti demonstrante da se povuku i omoguće normalan protok vozila, ali u tome nisu uspjeli.

 

Protesti se odvijaju bez incidenata

Veteranima su se sinoć pridružili i brojni nekadašnji pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima i komandant 1. tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. tuzlanske brigade Kemo Džanko.

“Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci čija su tri zahtjeva potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi na petlji. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana”, izjavio je Šećerbegović za Fenu.

U MUP-u Tuzlanskog kantona Feni je ranije nezvanično rečeno da policija neće primjenjivati silu kako bi odblokirala prometnicu, a takav je stav i članova Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona.

Policije ima na mjestu protesta, ali zasad nije bilo nikakvih incidenata.

Saobraćaj se na graničnom prelazu Bijača nesmetano odvija, ali pored prelaza i jutros je prisutna jedna grupa pripadnika Udruženja “Zaboravljeni branitelji” koja protestuje, prenose bh. mediji.

Borci su ranije poručili kako se hitno treba utvrditi jedinstven registar boraca i boračkih naknada, te da se 1.600 boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine prestane finansirati iz budžeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije