Šid: Migranti moraju napustiti teritoriju općine

Prihvatni centar za izbjeglice u Šidu bit će zatvoren (Al Jazeera)

Na sjednici Opštinskog savjeta za bezbjednost u Šidu donesena je odluka o zatvaranju Prihvatnog centra za migrante kod Željezničke stanice u tom gradu, prenosi srbijanski Blic.

Sjednici je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

“Dobili smo podršku od nadležnih institucija za našu inicijativu za zatvaranje Prihvatnog centra u samom gradu. Ovog vikenda očekujemo da počne etapno iseljavanje migranata i njihovih porodica”, rekao je predsjednik općine Šid Predrag Vuković.

On je dodao da su se pokazali kao dobri domaćini prema migrantima i zahvalio se građanima Šida na strpljenju i povjerenju koje su ukazali općinskim vlastima u rješavanju ovog problema.

Kako je rekao, svaki migrant uživao je punu zaštitu Srbije, ali se u brojnim slučajevima migranti u Šidu nisu pokazali kao dobri gosti.

Sigurnost građana najvažnija

Državni sekretar Nenad Ivanišević istakao je da je sigurnost građana Srbije na prvom mjestu te da se izvinjava građanima Šida ako su doživjeli neprijatnosti od migranata.

Iz Prihvatnog centra u Šidu akcijom UBPOK prije dvije sedmice već je iseljeno stotinjak najekstremnijih migranata, uglavnom Afganistanaca i Pakistanaca s prekršajnim i krivičnim prijavama, koji su autobusima prevezeni u Preševo.

Kako je u međuvremenu pridošlo još migranata u Prihvatni centar u Šid, sada se tamo, prema podacima nadležnih, nalazi blizu 400 migranata – stotinjak samaca i 300 migranata s porodicama.

Svi oni iz Prihvatnog centra kod Željezničke stanice u Šidu bit će, kako je najavljeno medijima, iseljeni tokom narednog vikenda i tokom prvomajskih praznika u druge, manje prihvatne centre u Srbiji, gdje će im biti osigurani dobri uvjeti i, kako je naglašeno, bolja kontrola njihovog kretanja.

Hoće li se za migrante iz Šida otvoriti i neki novi manji prihvatni centri u Srbiji novinarima nije precizirano.

Incident s migrantom

U preostala dva prihvatna centra na teritoriji šidske općine Adaševcima i Principovcu trenutno boravi blizu 2.000 migranata.

Mještani Šida pobunili su se protiv migranata početkom aprila, kada se u ovom gradu dogodio incident u kojem je migrant naoružan upao u kuću u kojoj su bile maloljetne djevojčice.

“Bezbednost građana nam je na prvom mestu, situacija u Šidu je alarmantna i više nema vremena za čekanje. Grad je pun migranata, na teritoriji opštine Šid imamo čak tri prihvatna centra sa 2.000 migranata, uglavnom iz Maroka, Pakistana i Avganistana, koji stalno prave incidente, kradu, fizički se obračunavaju, međusobno, ali i sa građanima”, rekao je tada Vuković.

On je dodao da je posljednji incident, kad je migrant sa sjekirom upao u porodičnu kuću u Šidu u trenutku kada su tamo same bile dvije djevočice, kap koja je prelila čašu.

Izvor: Agencije