Siemens i Mitsubishi HI žele kupiti Alstom

Alstom je jedan od svjetskih lidera u proizvodnji opreme za energetiku i željeznički transport (Getty Images)

Kompanije Siemens AG i Mitsubishi Heavy Industries vode zajedničke pregovore o kupovini francuskog energetskog preduzeća Alstom.

Odluka bi trebala biti donesena do 16. juna, navedeno je u zajedničkom saopćenju kompanija, prenosi ruski portal Finmarket.ru.

Ranije je o mogućoj saradnji kompanije javila agencija Bloomberg pozivajući se na informisane izvore, prema kojima bi Mitsubishi mogao preuzeti poslove francuske kompanije u oblasti elektroenergetike, a Siemens operacije u oblasti gasnih turbina.

Uz to njemačka kompanija u okviru sporazuma planira da Alstomu prenese svoju imovinu u segmentu proizvodnje vozova.

Produženi rok

Kako je objavljeno, američki General Electric (GE) ranije je ponudio za imovinu Alstoma 17 milijardi američkih dolara.

Rok za odluku je produžen do 23. juna na molbu Vlade Francuske, da bi vijeće direktora Alstoma dobilo dodatno vrijeme za razmatranje ponude GE-a.

Alstom je jedan od svjetskih lidera (zajedno sa Siemensom i Bombardierom) u proizvodnji opreme za energetiku i željeznički transport. Blizu 30 posto dionica Alstoma pripada francuskom građevinskom gigantu Bouyguesu.

Energetsko odjeljenje Alstoma osigurava više od 70 posto ukupnih prihoda firme, koji dostižu 23,8 milijardi eura. Kompanija posluje u više od sto država svijeta i zapošljava gotovo 93.000 osoba, od čega 18.000 u Francuskoj.

Izvor: Agencije