Sigmar Gabriel: Kim Jong-un nije lud

Kim Jong-un
Gabriel kaže da se sigurnosno jamstvo Sjevernoj Koreji može predočiti samo u izravnim pregovorima (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je za tabloid Bild rekao da bi u sjevernokorejskoj krizi strane u sporu trebale povesti izravne pregovore i kazao da lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un “nije lud”, prenosi Deutsche Welle.

Navodi se kako se Gabriel založio za “izravne pregovore” s vodstvom Sjeverne Koreje i dodao da su potrebne “vizije i mudri koraci” po uzoru na Konferenciju za europsku sigurnost i suradnju u vrijeme ‘Hladnog rata’, prenosi Tanjug.

On je ocijenio da Kim Jong-un “slijedi hladnokrvno proračunatu strategiju i smatra da je njegov režim osiguran zato što ima atomsku bombu”.

Prema Gabrielovim riječima, lideru u Pjongjangu je potrebno predočiti neko drugo sigurnosno jamstvo, “a to je moguće samo u izravnim pregovorima sa Sjevernom Korejom” o čemu se, kako je rekao, moraju dogovarati tri sile – SAD, Kina i Rusija.

Nova lansiranja i sankcije

Sjeverna Koreja prošlog petka lansirala je raketu koja je preletjela Japan, drugu u posljednja tri tjedna.

Prethodno je 3. rujna izvela šestu i do sada najsnažniju nuklearnu probu, prkoseći međunarodnom pritisku.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je nedavno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa, te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-članom Vijeću sigurnosti od 2006. godine, vezano za njezin balistički i nuklearni program.

Sjevernokorejski državni odbor objavio je prošli tjedan da će Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Izvor: Agencije