Sigurne kuće za oporavak imigrantica

Hiljade afričkih migranata riskiraju život pokušavajući doći do Evrope. Uglavnom potiču iz siromašnih sredina i, čak i kada dođu do odredišta, ne uspijevaju naći ono što traže.

Etiopljanke koje su se nedavno vratile sa Bliskog istoka smještene su u sigurnoj kući koju finansira Međunarodna organizacija za migracije.

Organizacija procjenjuje da je, u protekle dvije godine, više od 160.000 migranata bilo prisiljeno vratiti se kući.

Yewalaeshet Mano je uz pomoć fiktivne agencije za zapošljavanje došla do Libana. Krijumčari su je zatim prebacili u druge zemlje Bliskog istoka.

“Na povratku sam upoznala osobu koja mi je pomogla da nađem ovo mjesto. Ispričala sam mu kako su me zlostavljali. Drago mi je što sam kod kuće, ali ne znam kakva me budućnost čeka”, kaže ona.

Niska zarada

Kada se oporave bit će uključene u državne programe. Etiopljani sa dobrim poslovnim idejama dobijaju prostore u javnim zgradama i zajmove za razvijanje posla.

“Mnogi mladi ljudi napuštaju domove. Dolaze na ovakva mjesta i pokušavaju zaraditi. Međutim, oni s kojima smo razgovarali kažu da jedva zarađuju dovoljno da prehrane porodice”, izvještava Catherine Soi, reporterka Al Jazeere.

Žene u sigurnoj kući pokušavaju se oporaviti od onoga što su pretrpjele tokom rada u inozemstvu.

Čini se, međutim, da njihova iskustva neće odvratiti hiljade drugih Etiopljana koji imaju samo jednu želju – da odu iz svoje zemlje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera